Masser af kvinder voldtages ved miner i Sydafrika

Rapport fra Læger Uden Grænser siger, at hver fjerde kvinde er blevet voldtaget i sydafrikansk minedistrikt.

Der er et hårdt liv ved minerne i Rustenburg-området i Sydafrika. Mange kvinder voldtages i distriktet, og på billedet mindes minearbejdere begivenhederne for fire år siden, da politiet dræbte 34 strejkende minearbejdere under uroligheder. Scanpix/Mujahid Safodien Fold sammen
Læs mere

Omkring hver fjerde kvinde i Rustenburg-området nordvest for Johannesburg i Sydafrika er muligvis blevet voldtaget på et eller andet tidspunkt i livet.

Det fremgår af en undersøgelse, som organisationen Læger Uden Grænser (MSF) har foretaget blandt kvinder i området.

Der er ikke tale om skudsikkert statistisk materiale. MSF har spurgt 800 tilfældigt udvalgte kvinder fra 18 til 49 år om sagen, og her har en fjerdedel svaret, at de er blevet voldtaget.

Undersøgelsen fandt sted i de sidste to måneder af 2015.

- Det, som er ret opsigtsvækkende, er, at omregner vi tallene, er der måske 11.000 kvinder, der rammes i området hvert år, siger Garret Barnwell, en af MSF's medarbejdere i området.

Rustenburg ligger i det, der kaldes Sydafrikas platiniumbælte. Her er miner og mange minearbejdere.

Rapporten siger også, at kun fem procent af dem, der siger, at de er blevet voldtaget, er blevet sundhedstjekket efter overgrebet.

- Overlevende efter seksuelle overgreb står med en række hindringer, når de søger lægehjælp. Mistilliden inden for lokalsamfundet er stor, og mulighederne for at få ordentlig hjælp, når det gælder seksuelle overgreb, er få, fortæller MSF's rapport.

Kun halvdelen af dem, der er blevet voldtaget, ved, at HIV-smitte kan forebygges ved hurtigt at blive behandlet med anti-HIV-medicin.

Omkring 6,2 millioner sydafrikanere lever med HIV. Det er 11,2 procent af befolkningen.

/ritzau/AFP