Massemorderen Omar Mateen levede et dobbeltliv: Skjulte han sin sande identitet i skam og vrede?

Massemorderen Omar Mateen, der natten til søndag skød 49 mennesker på homobaren Pulse i Orlando, var tilsyneladende selv indfiltret i homomiljøet. Flere beskriver, at han var stamgæst på Pulse, og at de har chattet med ham på en homo-dating-app. Også ekskonen betragter det som muligt, at han skjulte sin sande identitet i skam og vrede.

Den formodede gerningsmand Omar Mateen skød 49 mennesker og sårede 53, da en masse homoseksuelle var samlet for at feste og danse diskotektet »Pulse« i Orlando.
Læs mere
Fold sammen

Omar Mateen, gerningsmanden bag søndagens angreb på homo-natklubben Pulse i Orlando, var ifølge flere kilder selv stamgæst på diskotektet. Men det er ikke den eneste relation, han havde til homo-miljøet, Omar Mateen skulle angiveligt selv have været aktiv på en dating-app for homoseksuelle.

De oplysninger står i skærende kontrast til det billede, som gerningsmandens far forsøgte at tegne for to dage siden. Der fortalte han, at Omar Mateen blev rasende, da han så to mænd kysse i Miami foran sin hustru og søn.

Siden søndagens frygtelige angreb på natklubben, hvor 49 mistede livet, er familiemedlemmer, bekendte og venner til gerningsmanden, den 29-årige Omar Mateen, stået frem med deres historier for at hjælpe efterforskerne med at finde hoved og hale i, hvem Omar Mateen i virkeligheden var.

Da Kevin West, som er stamgæst på Pulse, satte en ven af foran klubben søndag nat ved 1-tiden, bemærkede han en ung mand iført en mørk kasket og med en sort telefon i hånden. Kevin West genkendte hans ansigt under den mørke skygge, og de to hilste kort på hinanden i forbifarten.

Selv om Kevin West aldrig havde mødt manden før, var det ikke første gang, at de to kommunikerede. Omar Mateen havde nemlig flere gange i løbet af det seneste år kontaktet Kevin West via en dating-app for homoseksuelle ved navn Jack’d.

Mandag viste det sig, at Kevin West ikke var den eneste, som havde stiftet bekendtskab med Omar Mateen i det homoseksuelle miljø i Orlando. Fire andre stamgæster fra Pulse fortæller det lokale medie Orlando Sentinel, at de flere gange har set Omar Mateen færdes på Pulse.

»Nogle gange sad han i et hjørne og drak for sig selv, andre gange blev han stærkt beruset og opførte sig aggressivt og højrøstet,« siger Ty Smith til Orlando Sentinel.

Han så Mateen på Pulse omkring 12 gange, fortæller han.

»Vi talte aldrig særlig meget med ham, men jeg kan huske, at han snakkede om sin far, og at han fortalte, at han havde kone og barn,« siger Ty Smith.

Da Kevin West så Omar Mateens foto i nyhederne efter skyderiet, kørte han med det samme hen til den lokale politistation, hvor han indleverede sin telefon og sit log-in til Jack’d til FBI.

 

Omar Mateens tidligere klassekammerat Cord Cedeno fortæller, ligesom Kevin West, at Omar Mateen kontaktede ham på Jack’d for et års tid siden.

»Han var åben med sine billeder, og han var nem at genkende,« forklarer Cord Cedeno til Washington Post.

Omar Mateens ekskone Sitora Yusify siger til The New York Times, at Omar Mateen ved første øjekast virkede perfekt. De kom i kontakt med hinanden i 2008 over hjemmesiden MySpace, og Sitora Yusify faldt hurtigt for hans sjove beskeder.

»Han var en stille og rolig fyr - amerikansk nok til min stil, men stadig muslim som mig og med med mellemøstlige rødder. Jeg tænkte, at min familie ville betragte ham som et godt parti,« siger hun.

 

De flyttede sammen i Florida i 2009 og blev gift senere samme år. Men ægteskabet blev kortvarig og præget af vold og isolation, fortæller Sitora Yusify. Hun havde ingen venner eller familie i Florida, og Omar Mateen foretrak, at hun blev hjemme i huset.

Hun fortæller, at Mateen flere gange udviste voldelig adfærd over for hende, og at han ved en enkelt lejlighed forsøgte at kvæle hende.

»Han kan meget vel have været homoseksuel, men han valgte at skjule sin sande identitet af vrede og skam. Han har tidligere fortalt mig, at han før vores ægteskab plejede at besøge natklubber, men han har aldrig nævnt, at det skulle være homo-natklubber,« siger hun.

Parret blev separeret efter et års ægteskab og blev skilt i 2011

En anden af Omar Mateens gamle bekendtskaber, som stod frem mandag, er den homoseksuelle Samuel King. Efter high school fik Omar Mateen arbejde i det lokale shoppingcenter, og når han fik fri fra arbejde, hang de to venner ofte ud sammen på restauranten Ruby Tuesday.

»Halvdelen af medarbejderne på restauranten var homoseksuelle, men Mateen opførte sig aldrig aggressivt eller homofobisk,« siger han til The Washington Post.