Masseflugt truer Theresa May: Op til 40 ministre og juniorministre klar til at sige op

Beskyt Storbritannien mod no deal – ellers smutter vi. Sådan lyder truslen fra en stor del af Theresa Mays regering.

Foto: NEIL HALL

Op til 40 medlemmer af Theresa Mays konservative regering vil i næste uge sige op, hvis ikke de får lov til at stemme for en plan, der skal forhindre et no deal-Brexit.

Den besked har Theresa May i går modtaget fra sin arbejds- og pensionsminister, Amber Rudd, skriver den britiske avis The Times.

De utilfredse konservative er ministre, juniorministre og ministerassistenter. De kræver, at Theresa May giver dem lov til at stemme frit om en plan, der skal udskyde Brexit.

I dag står Storbritannien til at forlade EU den 29. marts – om blot 66 dage. Når det britiske parlament ikke frem til et flertal bag en skilsmisseaftale med EU, ender det med et såkaldt hårdt Brexit, altså et kaotisk Brexit uden aftaler med EU.

Den situation ønsker de utilfredse ministre for alt i verden at undgå. Derfor bakker de op om et ændringsforslag til Theresa Mays Brexit-aftale, der skal sikre, at et flertal i parlamentet uden om Theresa May kan forlænge artikel 50 – og dermed Brexit – til årets udgang, hvis ikke parlamentet når at blive enige om en løsning.

Forslaget er stillet af en mindre gruppe Brexit-modstandere, som består af parlamentsmedlemmer fra både Det Konservative Parti og Labour. Hidtil har Theresa May blankt afvist at bede EU om en udskydelse af Brexit.

Sent mandag eftermiddag orienterede Theresa May Underhuset om, hvad Storbritannien skal stille op, efter at forsamlingen i sidste uge nedstemte hendes Brexit-aftale med et brag.

Premierministeren kom dog ikke med nogen plan B. I stedet fortsætter hun sin nærmest umulige mission for at parlamentarisk flertal bag sin skilsmisseaftale med EU. May sagde, at hun vil forhandle med EU og med sit nordirske støtteparti, DUP, om det nordirske backstop, men derudover ligner plan B til forveksling plan A, som blev nedstemt med 230 stemmer og gav Theresa May et historisk stort nederlag.

Samtidig affejede Theresa May ideen om at give briterne mulighed for at stemme om Brexit ved en ny folkeafstemning.

»En ny folkeafstemning kan ødelægge sammenhængskraften ved at underminere vores tro på demokratiet,« sagde hun ifølge avisen The Guardian.

Oppositionslederen, Jeremy Corbyn, åbnede mandag for første gang for mulig støtte til en ny folkeafstemning. Det udtalte han i en erklæring.

»Det er på tide, at Labours alternative plan kommer i fokus, men vi holder alle muligheder åbne. Dette gælder også muligheden for en offentlig afstemning,« tilføjer han.

Labour-formanden støtter ikke direkte en folkeafstemning, men åbner for muligheden.

To politiske redaktører på britiske The Telegraph skriver natten til tirsdag, at Jeremy Corbyn i næste uge vil kræve, at regeringen giver parlamentsmedlemmerne det sidste ord i spørgsmålet om en ny folkeafstemning. Det oplyser Ritzau.

Hvis et flertal af parlamentsmedlemmerne støtter en folkeafstemning, kan parlamentet tvinge Theresa May til at afholde en ny afstemning, der kan føre til, at briternes exit fra EU bliver trukket tilbage.