Masseflugt efter dødelige angreb på irakiske fængsler

Mindst 41 meldes dræbt under langvarige kampe natten til mandag ved to irakiske fængsler. Over 500 fanger er flygtet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

IRAK: Mindst 41 personer blev dræbt og over 500 fanger flygtede, da bevæbnede mænd natten til mandag angreb to fængsler i Irak med mortergranater. Det oplyser irakiske myndigheder ifølge AFP.

Mindst 20 medlemmer af de irakiske sikkerhedsstyrker blev dræbt, mens mindst 21 fanger mistede livet. 40 medlemmer af sikkerhedsstyrkerne og 25 fanger er desuden såret, lyder det.

Kampene varede omkring ti timer og sluttede tidlig mandag morgen lokal tid.

Soldater, politi og angrebshelikoptere blev sendt til de to fængsler, og ifølge det irakiske indenrigsministerium forpurrede sikkerhedsstyrkerne angrebene på fængslerne, der ligger i nærheden af Iraks hovedstad Bagdad.

Ikke desto mindre siger flere irakiske parlamentsmedlemmer til AFP, at over 500 fanger flygtede under kampene ved de to fængsler. Militante islamister hævdede natten til mandag på internetfora, at tusinder af fanger er undsluppet efter angrebene.

Angrebene var målrettet fængslerne Taji, der ligger nord for Bagdad, og Abu Ghraib, der ligger vest for hovedstaden.

Angrebene på Taji og det famøse Abu Ghraib, hvor amerikanske soldater i 2004 stod bag overgreb på irakiske krigsfanger, var tilsyneladende nøje koordinerede, og flere selvmordsbomber og bilbomber i og omkring fængslerne eksploderede på stort set samme tid.

Der sidder blandt andre flere højtstående medlemmer af al-Qaeda fængslet i Abu Ghraib, og hensigten med angrebene var angiveligt at få disse fanger fri.

Paraplyorganisationen for al-Qaeda i Irak, The Islamic State of Iraq, har tidligere lanceret en række lignende angreb, med henblik på at få fanger ud af irakiske fængsler. Det er imidlertid endnu uklart, hvem der stod bag angrebene natten til mandag.