Massedemonstration for catalansk selvstyre

Catalonien demonstrerer mod den spanske forfatningsdomstols beslutning om at luge ud i den statut, der giver den velhavende region betydelig selvstyre.

Flere hundrede tusinde mennesker gik lørdag på barrikaderne i det nordøstlige Spanien for at demonstrere til fordel for Cataloniens selvstyre, som landets forfatningsdomstol har rejst tvivl om.

Statutten om selvstyre, som er blevet godkendt af det spanske parlament og som de catalanske vælgere bakkede op om ved en folkeafstemning i 2006, giver lokalparlamentet i Catalonien udvidet magt i skattemæssige og juridiske sager. Lokalparlamentet har også øgede beføjelser hvad angår kontrollen med lokale lufthavne, havne og immigration i regionen.

Spanske medier anslår, at flere hundrede tusinde mennesker deltog i demonstrationsmarchen.

Foran hoveddemonstrationen blev båret et stort catalansk flag med sloganet "vi er en nation, vi beslutter selv". Tusinder af rød- og gulstribede catalanske bannere prægede det store demonstrationstog.

Protestmarchen kommer i kølvandet på, at forfatningsdomstolen har bekræftet en kendelse fra 28. juni, der fjernede vigtige dele af den nye statut om selvstyre.

Kendelsen, der blev offentliggjort fredag, fastslår, at statuttens brug af betegnelsen "nation" i forbindelse med Catalonien, ikke er juridisk gyldig, da "forfatningen kun kender til en nation, Spanien".

Statutten støttes af det store flertal af politiske partier i Catalonien, hvor en betydelig del af indbyggerne gerne ser, at den økonomisk stærke region løsriver sig fra Spanien.

Catalonien er hjemsted for syv millioner af Spaniens 47 millioner indbyggere, og står for en fjerdedel af landets bruttonationalprodukt.

/ritzau/AFP