Massakren i Nice var nøje planlagt med testkørsel

Den 31-årige tuneser, som torsdag aften dræbte mindst 84 med en lastbil, havde i dagene forinden testet dødsruten langs Promenade des Anglais.

Massakren i Nice har efterladt mange i sorg. Flere søger stadig efter deres pårørende. Foto Ian Langsdon/AFP Fold sammen
Læs mere

Tre døgn efter massakren i Nice står det fortsat uklart, hvordan Mohamed Lahouaiej Bouhlel på rekordtid blev så radikaliseret, at han følte sig kaldet til at begå massemord i Islamisk Stats navn. Men at det skete, og at den 31-årige tunesers dødskørsel torsdag aften på Promenade des Anglais var religiøst motiveret, virker stadig mere sandsynligt.

Et vidne har til politiet fortalt, hvordan Bouhlel, der var kendt for sit voldsomme alkoholmisbrug, for nylig sagde nej tak til et glas vin med en bemærkning om, at han var holdt med at drikke.

Samtidig har efterforskningen afsløret, at hans terrorhandling langtfra var improviseret, men tværtimod nøje planlagt. Bouhlel lejede en 19 ton tung lastbil allerede i begyndelsen af juli, og i dagene inden attentatet kørte han flere gange frem og tilbage ad strandpromenaden i den for at rekognoscere terrænet.

Samtidig blev et albansk ægtepar søndag morgen arresteret mistænkt for at have hjulpet Bouhlel med forberedelserne. En anden af de i alt seks personer, som søndag aften fortsat var anholdt, har ifølge avisen Le Parisien udvekslet SMSer med attentatmanden om behovet »flere våben«.

Bouhlel skød mod politiet med en pistol under massakren, men resten af de våben, som senere blev fundet i førerhuset, var enten attrapper eller defekte.

Højrefløjens »trumpificering«

Sideløbende med efterforskningen fortsatte søndag et uskønt slagsmål om det politiske ansvar i forbindelse med tragedien med uformindsket kraft. Den nationale samling og »republikanske« ånd efter angrebet på Charlie Hebdo i januar sidste synes at høre et andet århundrede til. Ledende højrefløjspolitikere anklagede allerede fredag den socialistiske regering for at have fejlvurderet risikoen i forbindelse med den franske nationaldag i torsdags. Hverken antallet af udkommanderede politifolk eller afspærringerne omkring Promenade des Anglais var tilstrækkeligt, lyder kritikken. Og den konservative præsident for Provence-Alpes-Côte d’Azur-regionen, Christian Estrosi, beskylder endog indenrigsministeriet for at lyve om beredskabet.

Premierminister Manuel Valls holder sig imidlertid heller ikke tilbage i et interview med Le Journal du Dimanche.

»Hvis Estrosi var det mindste i tvivl om sikkerheden, kunne han bare have aflyst fyrværkeriet (i forbindelse med fejringen af nationaldagen), men det gjorde han ikke,« siger Valls og tilføjer med henvisning til den polemiske konservative kandidat ved præsidentvalget i USA:

»Det rigtige svar på udfordringen fra Islamisk Stat er ikke en trumpificering af vores verdensbillede.«

Også repræsentanter for politiets fagforeninger imødegår kritikken:

»Ingen kunne forudse, at en 19 ton tung lastbil ville køre ind i mængden, og kun en mur i armeret beton havde været i stand til at stoppe den,« siger Luc Poignant fra Unité SGP-Police til Libération.