Massakre i Bagdad

Snesevis af kvindelige studerende blev i går ofre for bombeangreb på et universitet i et shiamuslimsk område i Bagdad. Eksplosionerne dræbte mindst 65 mennesker. En talsmand for FN klandrede i går Iraks regering for ikke at slå ned på dødspatruljer, der opererer fra regeringens egne sikkerhedsstyrker.

Gårsdagen blev den hidtil blodigste dag i Irak i 2007, da henved 100 irakere mistede livet. To attentater rettet mod Mustansiriyah-universitetet i det østlige Bagdad kostede alene 65 <QA0><br>mennesker livet. På billedet går en ældre mand forbi en blodpøl, mens andre stimler sammen på det sted, hvor to bomber i går eksploderede i det centrale Bagdads Bab al-Sheikh-kvarter. <br>Foto: Ahmad al-Rubaye/AFP Fold sammen
Læs mere

To bomber, der eksploderede udenfor al-Mustansiriya universitetet i et overvejende shiamuslimsk område i Østbagdad dræbte i går mindst 65 studerende og sårede i dusinvis.

»Størstedelen af de dræbte er kvindelige studerende, der var på vej hjem,« sagde en talsmand for universitetet. En bilbombe eksploderede først udenfor universitetets hovedindgang i et område, hvor studerende venter på at blive samlet op af minibusser og biler.

En selvmordsbomber sprængte dernæst sig selv i luften ved en anden indgang til universitetet i takt med, at studerende flygtede fra den første eksplosion. Talsmanden sagde, at undervisningen ville blive aflyst i to dage.

»Folk kan ikke bare sidde og studere,« sagde han. »Der er glas over alt, og dørene er blæst ud.«

Angrebene var ét blandt en række angreb på tværs af Bagdad i går, som i alt kostede mindst 100 mennesker livet dagen efter at Saddam Husseins halvbror, efterretningschefen Barzan Ibrahim al-Tikriti, og den tidligere dommer Awad Hamed al-Bander blev hængt. Mange sunnimuslimer var ophidsede over henrettelserne. Hængningen af den tidligere sunnimuslimske diktator Saddam Hussein blev også fulgt af en række bomber i shiamuslimske områder i slutningen af december.

Mere end 34.000 civile irakere blev sidste år dræbt af sekterisk vold, viser nye tal, som FN offentliggjorde i går. Gianni Magazzeni, leder af FNs menneskerettighedskontor i Bagdad, rettede en skarp kritik mod den irakiske regering for ikke at slå ned på morderne, hvoraf flere opererer fra irakiske sikkerhedsstyrkers rækker.

»Medmindre der sker fremskridt i at skabe et retssamfund, vil sekterisk vold fortsætte endeløst og til sidst være ude af kontrol,« sagde Gianni Magazzeni, da han præsenterede den nye FN-rapport. Ifølge FN blev 34.452 civile irakere sidste år dræbt, og mere end 36.000 såret. Disse tal er langt højere end de officielle irakiske tabstal.

Timede eksplosioner
Tidligere tirsdag dræbte en vejsidebombe, der blev efterfulgt af en eksplosion fra en motorcykel, 15 irakere og sårede 70 tæt ved en sunnimuslimsk moské. Alt tydede på, at eksplosionerne i det centrale Bagdads Khilani-distrikt var timede, så den anden bombe ville ramme dem, der ilede til for at redde ofrene for den første eksplosion.

Magazzeni beskyldte den irakiske regering for at forsømme at skabe sikkerhed og placerede ansvaret for noget af volden hos militser, der arbejder under dække af at være politi eller militær.

»Kimen til den sekteriske vold er hævndrab, og at folk ikke bliver draget til ansvar for tidligere forbrydelser,« sagde FN-talsmanden. Ud af de 4.731 mennesker, der blev dræbt i Bagdad i november og december sidste år, døde de fleste af skudsår, hvilket indikerer, at de var ofre for dødspatruljer.

De seneste angreb skete samtidig med, at regeringen forbereder en ny sikkerhedsplan, der skal bakkes op af amerikanske troppeforstærkninger på 21.500 og ses som en »sidste chance« for at vende udviklingen i Irak. De første tropper ankom allerede i mandags.

Sekteriske spændinger
Amerikanske kommandører har pointeret, at planens succes afhænger af, om den irakiske premierminister Nuri al-Maliki vil gøre alvor af at slå ned på shiamuslimske militser, som han hidtil har skånet af hensyn til politisk støtte fra den magtfulde Moktada al-Sadr.

Sekteriske spændinger blev øget i starten af denne uge, hvor den irakiske regering henrettede to af Saddam Husseins nærmeste medarbejdere, diktatorens halvbror og berygtede efterretningschef Barzan Ibrahim al-Tikriti og den tidligere dommer Awad Hamed al-Bander. Mange shiamuslimer delte sunnimuslimers forargelse over, at Barzan Ibrahim al-Tikritis hoved blev revet af, da rebet strammede til om hans hals. Regeringen viste efterfølgende optagelser, der bekræftede, at Barzans hoved blev revet af under hængningen - og ikke under mishandling.

I en anden udvikling fordrede Iran, at det amerikanske militær i Irak omgående løslader fem iranere, som blev arresteret i en amerikansk aktion i det nordlige Irak sidste torsdag. Irans udenrigsminister siger, at mændene er diplomater og arbejder for et iransk regeringskontor i byen Irbil. Amerikanske embedsmænd fastholder omvendt, at mændene er tilknyttet den iranske revolutionsgarde, som amerikanerne mener træner og bevæbner irakiske oprørsstyrker. USA har længe beskyldt Iran eller fraktioner i den iranske regering for at støtte de shiamuslimske grupper, der bliver mere og mere magtfulde i Irak.