Massakre fortsætter i Congo

Den frygtede religiøse bevægelse Herrens Modstandshær fortsatte i weekenden de massakrer på civilbefolkningen i Congo, der begyndte i julen.

Den selverklærede profet Joseph Kony har i over tyve år hærget og kidnappet børn i det nordlige Uganda samt tre andre afrikanske lande. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP/ Stuart Price
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

PARIS: Mænd, kvinder og børn blev lørdag aften brændt ihjel, da tilhængere af den selvbestaltede ugandiske profet Joseph Kony satte ild til den kirke, de holdt midnatsgudstjeneste i.

Derefter gik medlemmer af Herrens Modstandshær – som den internationalt eftersøgte Konys soldater kalder sig – til angreb på lokale hjem og gårde i nærheden og dræbte folk med køller, knive og økser.

Herrens Modstandshær har i to årtier bortført drenge og piger i det nordlige Uganda, men er de seneste år gået over til at hærge det mineralrige naboland Den Demokratiske Republik Congo.

Op til jul besluttede regeringerne i Uganda, DR Congo og Sydsudan derfor at angribe Konys hovedkvarter i den congolesiske nationalpark Garamba, og lokale indbyggere kom jublende ud af deres huse, da ugandiske jagerfly fløj hen over dem på vej til at bombe Herrens Modstandshær, (LRA). Men glæden var kort, selvom Uganda hævder angrebet var en succes.

Angreb gav bagslag
»Hvordan skulle de vide det? De sender ikke folk ind for at finde ud af, hvem de har ramt. Og selv hvis de gjorde, hvordan skal de så vide, hvem der er LRA og hvem der ikke er? LRA bærer som regel ikke uniformer,« siger en vestlig efterretningskilde til Berlingske Tidende.

»Vi har stadig til gode at se, hvad der kommer ud af denne operation mod LRA. Vi har kun set enorme civile tab,« siger Human Rights Watchs Congo-specialist Anneke Van Woudenberg.

Angrebet fik nemlig LRA til at opgive basen, sprede sig og tage hævn på civile i omkringliggende landsbyer.

Juledag omringede 150 soldater markedspladsen i den lille by Faradje, hvor indbyggerne var til julekoncert, og myrdede op mod 150 mennesker med slagvåben.

En af de få overlevende, en 72-årige mand der kom for sent til højtiden, gemte sig bag buske og så skrækslagen sin kone, sine børn og sine børnebørn blive dræbt, beretter Human Rights Watch.

Et andet vidne fortæller Reuters, at han sammen med et dusin andre blev tvunget til at bære tyvekoster for soldaterne – og slå en af de ældre mænd ihjel, der ikke kunne følge med: »De gav os piske, vi bankede ham ihjel. Det tvang de os til at gøre.«

Piger bliver sex-slaver
LRA bortførte desuden 160 mindreårige piger og drenge, der kan se frem til at blive sex-slaver og børnesoldater.

»De, der var under ti år, blev dræbt, mens de bortførte dem der var mellem 10 år og 16-17 år gamle,« fortæller Joêl Bisubu fra Justice Plus, en lokal organisation der efterforsker forbrydelserne, på mobiltelefonen fra Congo.

Siden er massakrerne fortsat, uden at FN har villet eller kunnet gribe ind, og menneskerettighedsorganisationer mener, EU bør komme FNs styrker i landet til hjælp.

»Vi behøver hjælp, vi er udnyttet til det yderste. Vi er engageret på fire fronter,« understregede Alan Doss, chefen for FNs mission i Congo, før jul, mens Van Woudenberg tilføjer, at »hvis EU mener det alvorligt med den Internationale Straffedomstol (...) bør de komme og sikre for det første, at Kony bliver arresteret, og for det andet at civile bliver beskyttet.«