Marx som hipster og Lenin som sex-symbol

De russiske kommunister forsøger på én gang at peppe partiets koryfæer op og appellere til sovjetisk nostalgi ved søndagens valg i Rusland.

Jamen, er det ikke selveste ...? Jo. Lenin (tv.), Ruslands store revolutionshelt, har fået ny ind­pakning op?til valget. Fold sammen
Læs mere

MOSKVA: Sådan har du aldrig set Vladimir Lenin.

Den russiske revolutionsleder er klædt i jeans, stram, rød T-shirt og et selvsikkert smil. Ved hans side står en brunette med knaldrøde solbriller, smartphone og høje hæle.

Og som om det ikke kunne være nok, så vugger Karl Marx ind fra højrekanten, klædt i læderjakke og gummisko, med sit kapitalismekritiske hovedværk Das Kapital under armen.

Henover det hele står der på russisk: »Ja, der findes sådan et parti«.

Partiet er Ruslands kommunistparti, og med den nye kampagne forsøger kommunisterne at bejle til den vælgergruppe, der de senestes år har givet partiet mindst opbakning: De unge.

Skal man udfordre præsident Vladimir Putins dominerende parti, så kræver det imidlertid blot sex-appeal, som kun Sovjetunionens grundlægger havde det, mener de kommunistiske partistrateger.

»Allerede Maksim Gorkij (sovjetisk forfatter, red.) bemærkede, hvor imponerende muskulatur Lenin havde, når han tog frakken af,« siger plakatkunstneren Igor Petrygin-Rodioinov, der står bag kommunistpartiets nye kampagne, til russiske Life News.

Plakaterne har vakt debat i partiets egne rækker. Indtil Sovjets sammenbrud i 1991 var Lenins skæggede ansigt et ærefrygtindgydende symbol i landet.

Mange af partiets traditionelle vælgere synes ikke nødvendigvis, at partifaderen, der døde at et slagtilfælde i 1924, skal peppes op med gummisko.

Men det ureformerede kommunistparti har hårdt brug for nyt blod. Efter en kort opblomstring i 1990erne er det i dag dykket til under ti procent, mens Putins regerende parti har sat sig tungt på det russiske parlament, Dumaen.

Her er det samtidig blevet stadigt sværere for kommunisterne at skille sig ud. Kun partier, der bakker op om Putin, får i dagens Rusland plads på stemmesedlen. Men Putin-partiet har tilmed overtaget mange af de nostalgiske slagord om sovjettiden, der tidligere var kommunisternes glansnummer.

Kommunistpartiet satser derfor ikke kun på sex-appeal. Ved siden af den ungdommelige Lenin byder partiets kampagne på mere traditionelle citater fra partiets leder siden 1993, den 72-årige Gennadij Sjuganov.

»De sovjetiske skoler var menneskehedens største præstation,« står der med røde versaler på en anden plakat.