»Martin Luther King er en forfærdelig mand«

Båndoptagelser med Jackie Kennedy få måneder efter mordet på JFK er nu offentliggjort - ny bog på vej.

Jackie Kennedy betingede sig, at de otte timers båndoptagelser først måtte blive offentliggjort efter hendes død. Fold sammen
Læs mere
Foto: NORDFOTO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Winston Churchill var "gak-gak", Charles de Gaulle var en "egoist" og en "ond mand", og Indira Gandhi var en "bitter, nærmest emsig, forfærdelig kvinde".
 
Jacqueline Kennedy lagde ikke fingre imellem, da hun i 1964 lod sig interviewe i sit hjem i Washington - fire måneder efter mordet på hendes mand, præsident John F. Kennedy.

Interviewene blev gennemført af JFK's personlige rådgiver, historikeren Arthur Schlesinger, som i alt fik otte timers båndoptagelser ud af præsidentfruen med den betingelse, at indholdet først ville blive offentliggjort længe efter hendes død.

Nu har man vurderet, at tiden er inde - Jackie Kennedy døde i 1994, og Arthur Schlesinger i 2007 - og båndoptagelserne er genstand for bogen "Jacqueline Kennedy: Historic Conversations on Life With John F. Kennedy".

Lyndon skulle få nord-syd-balancen til at gå op

Også den sorte borgerrettighedsforkæmper, Martin Luther King, er genstand for Jackie Kennedys vrede. King var angiveligt stærkt påvirket ved JFKs begravelse og gjorde grin med kardinalen, der forestod ceremonien - Jackie Kennedy krediterer sin svoger, Robert Kennedy, for disse oplysninger, der sidenhen ikke gjorde det muligt for hende at se billeder af Martin Luther King uden at tænke, at "den mand er forfærdelig".  
 
Af båndene fremgår det desuden, at JFK ikke havde meget til overs for texaneren, Lyndon B. Johnson, som han udpegede som vicepræsident (og som senere blev hans efterfølger) for at få nord-syd-balancen til at gå op. 

Endelig spøgte JFK med risikoen for at blive myrdet. I en samtale med David Donald, spurgte han, om Princeton-historikeren troede, at Abraham Lincoln ville have fået sådan et fornemt eftermæle, hvis ikke han var blevet myrdet. Det mente Donald ikke, hvortil præsidenten svarede, at man i så fald skulle have skudt ham, JFK, lige efter Cuba-krisen, der regnes som en af hans største sejre.

John F. Kennedy blev skudt, men først godt et år senere. Den 22. november blev han dræbt i åben vogn på vej gennem Dallas, Texas.