Marokko advarede Tyskland om Berlin-angriber

Tyske sikkerhedskræfter var advaret om, at den tunesiske terrorist Anis Amri var tilhænger af Islamisk Stat. Ny rapport stiller tysk politi og efterretningstjenester i et kritisk lys.

Tyske sikkerhedsmyndigheder kritiseres for at undervurdere advarsler om manden bag lastbilangrebet i Berlin. Arkivfoto: AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tyske myndigheder var informeret om, at tuneseren Anis Amri sympatiserede med terrororganisationen Islamisk Stat og ønskede at udføre et angreb mod Tyskland. Alligevel valgte tyske sikkerhedskræfter at nedtrappe overvågningen af Amri, der før jul dræbte 12 og sårede flere end 40 personer, da han med en lastbil pløjede gennem en menneskemængde på et julemarked i Berlin.

En 19 sider lang rapport, som mandag blev offentliggjort af det tyske indenrigs- og justitsministerium, sammenfatter både delstats- og forbundsmyndighedernes overvågning og kontakt med den tunesiske terrorist.

Rapporten bekræfter, at marokkanske efterretningsagenter ved mindst tre lejligheder advarede deres tyske kolleger om Amri som en potentiel sikkerhedstrussel. 19. september og 11. og 13. oktober modtog de tyske myndigheder en henvendelse fra Marokkos efterretnings­tjeneste, der gjorde det klart, at Anis Amri var tilhænger af Islamisk Stat.

Flere forskellige myndigheder holdt i mere end ni måneder skarpt øje med Anis Amri, der blev vurderet som en potentiel sikkerhedsrisiko. Ikke desto mindre mistede myndighederne 21. september sidste år tilsyneladende interessen for Amri, der udførte det blodige attentat i Berlin 19. december.

Kun få gange i den mellemliggende periode beskæftigede myndighederne sig med Amri, eksempelvis da han 13. oktober blev klassificeret som »Foreign Fighter« i Interpols database.

Rapporten stiller de tyske myndigheders omgang med potentielle sikkerhedstrusler og radikaliserede islamister i et kritisk lys. I henvendelsen til den tyske efterretningstjeneste gjorde de marokkanske agenter opmærksom på, at Amri nærede ønske om at drage til Syrien, Irak eller Libyen for at kæmpe for Islamisk Stat. Desuden arbejdede han angiveligt på et projekt, hvis nærmere detaljer han ikke ville tale om. Amri omtalte Tyskland som et »vantro land«, der undertrykker hans brødre, skriver Süddeutsche Zeitung.

Alligevel vurderede kriminalpolitiet i Berlin, at oplysningerne fra den marokkanske efterretningstjeneste ikke gav anledning til yderligere overvågning af Anis Amri. Heller ikke efterretningstjenesten Verfassungsschutz, der forhørte sig hos de marokkanske agenter om efterretningernes aktualitet, mente, at der var grund til at betragte Amri som en særlig risiko.

»En sikkerhedstrussel må snarere betragtes som udelukket,« lød den fejlagtige konklusion.

Troels Heeger er Berlingskes korrespondent i Tyskland