Marokkansk kabinetromance under angreb

To ministre i Marokkos islamistiske regering har forelsket sig i hinanden. Den ene er gift i forvejen, men i et land, der tillader flerkoneri, er det ikke noget problem. Eller er det?

Romancen mellem de to marokkanske regeringsmedlemmer, »den uforbederlige Don Juan« Labib Choubani og Soumia Benkhaldoun, har bragt sind i kog både i og uden for Marokko. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BARCELONA: Kærlighedens veje er som bekendt mindst lige så uransagelige som Herrens, og det er næppe første gang, at to ministre har udvekslet lange blikke henover bordet under kabinetsmøderne for til sidst at blive forelskede i hinanden. Når romancen mellem de marokkanske regeringsmedlemmer Soumia Benkhaldoun og Labib Choubani har vakt opmærksomhed både i og uden for det nordafrikanske land, skyldes det da også især, at de begge tilhører Partiet for Retfærdighed og Udvikling (PJD).

PJD, der har regeret Marokko siden 2011, bekender sig til en moderat form for islamisme med vægt på traditionelle familieværdier og en yderst begrænset tolerance over for ægteskabsbrud. Eksempelvis fremlagde partiet for nylig et forslag til reform af straffeloven, der indfører stærkt formildende omstændigheder for æresvold udøvet i forbindelse med utroskab.

Så meget desto mere pinlig har afsløringen af de to ministres kærlighedsaffære været for premierminister Abdelilah Benkirane, og løsningen på den amourøse regeringskrise, den har fremkaldt, er tilsvarende eksotisk. Forleden mødte 52-årige Choubani op hjemme hos den jævnaldrende Benkhaldoun for at bede om hendes hånd i selskab med sin mor og sin første – eller fremover nok nærmere anden – hustru.

Islamistisk Don Juan

I Marokko er flerkoneri tilladt, hvis alle parter er indforstået med arrangementet, hvilket åbenbart er tilfældet. Og da Benkhaldoun kort forinden havde ladet sig skille efter 30 års ægteskab, burde der være ren bagdel at trutte i. Men historien om den islamistiske ménage à trois får næppe foreløbig lov at dø i synden i Marokkos offentlige debat.

Det var nemlig lederen af det nationalkonservative oppositionsparti Istiqlal, Hamid Chabat, der i begyndelsen af april afslørede forholdet mellem den kvindelige viceminister og regeringens bindeled til parlamentet. Det skete under et politisk møde, hvor Chabat samtidig rettede et for Marokko stærkt usædvanligt personligt angreb mod især den mandlige minister.

»Det er helt uacceptabelt på den måde at bryde familier op, og den slags sker kun i denne regering,« sagde oppositionslederen og tilføjede, at Choubani er en uforbederlig Don Juan, der flere gange tidligere har ledt gifte kvinder i fordærv.

Den tidligere sundhedsminister Yasmina Baddou, der ligeledes tilhører Istiqlal, er endnu mere forarget, men af andre årsager.

»Indgåelsen af dette forkastelige ægteskab hører ikke ind under privatlivets fred. Når Soumia Benkhaldoun, der som minister er en rollemodel, accepterer at være andenhustru, så latterliggør hun alle kvinder,« siger Baddou til netmediet Goud.

Polygami eller hykleri

Marokkanerne er – at dømme efter debatten i de sociale medier – delte i deres syn på affæren. Mens mange mener, at den bør koste de to ministre taburetten, hæfter andre sig ved, at de i det mindste har giftet sig i stedet for at leve videre i synd, som eksempelvis den franske præsident, François Hollande, og skuespilleren Julie Gayet. »Hellere polygami end hykleri,« som en Facebook-bruger formulerer det.

Med det snarlige giftermål mellem Benkhaldoun og Choubani vil andelen af marokkanske regeringsmedlemmer, der praktiserer den førstnævnte samlivsform – også justitsministeren er med på vognen – i øvrigt nå op på seks pct, har det spanske nyhedsbureau EFE regnet ud. Hvilket er langt over landsgennemsnittet. I 2013 havde kun 0,26 pct. af de marokkanske brudgomme én eller flere koner i forvejen.