Mark Madoffs sidste udvej: Selvmord

Rigmænd hænger ofte deres ego op på økonomisk succes, og når pengene er væk - er deres ego også væk, og som Mark Madoff vælger de den sidste udvej.

Mark Madoff – den seneste i rækken af fallerede rigmænd, der har berøvet sig selv livet. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvorfor begik Mark Madoff selvmord?

Han havde sine børn, sin kone, sit helbred, og han havde stadig penge - så hvorfor i alverden sige farvel og hænge sig i en hundesnor?

Formentlig fordi han havde overbevist sig om, at han snart ville miste det hele.

Bevis nummer et for dén teori er forsiden af Wall Street Journal samme morgen, som han begik selvmord. Finansavisen gennemgik spillet efter faderen, Bernard Madoff, som gennem en halv menneskealder stod bag pyramidesvindel for 350 mia. kroner.

Avisen tegnede en målskive rundt om Mark. Kriminalpolitiet og skattevæsenet var efter ham, fallerede investorer sagsøgte ham, det samme gjorde kuratoren i Madoff-fallitboet, som også i forrige uge sagsøgte hans mindreårige børn, og Mark Madoff kunne ikke finde arbejde nogle steder, skrev avisen. Han havde ikke andet at foretage sig end at sidde hjemme og bekymre sig.

I weekenden var han alene hjemme sammen med sin to-årige søn og sin hund, Grouper, skriver New York Daily News. Hans kone og fire-årige datter var i Disney World.

Lørdag morgen var to-års dagen for anholdelsen af Bernard Madoff. Derfor var medierne væg-til-væg belagt med historier om svindelen, og i emails til sin advokat og sin kone skrev han, at »I vil have et meget bedre liv uden alt det her hængende over jer,« rapporterer Daily News. Derefter hængte han sig i et loftsrør i dagligstuen.

En stribe af selvmord

Hans beslutning maner igen selvmordsdebatten frem. Efter finanskrisen fulgte en stribe meget omtalte selvmord.

En tysk industribaron, Adolf Merckle, kastede sig ud foran en tog. En af de største amerikanske ejendomsmæglere, Steven Good, tog sovepiller. En fransk finansfyrste, Rene de la Villehuchet, tog piller og skar sine pulsårer over.

Det er en tendens, som går imod den traditionelle forskning, der peger på, at selvmord har social slagside - det er en udvej for især de fattige og syge.

Men en undersøgelse fra Aarhus Universitet i år 2000 går imod strømmen. Hvis man afvejer de danske tal, viser de en relativ overvægt af selvmord blandt velhavende, og det skyldes formentlig - vurderer undersøgelsen - at psykiske lidelser og depression er stigmatiseret i det pænere borgerskab, og derfor søger de velhavende ikke behandling.

Sværest for mændene

Problemet er især udbredt blandt mænd. Hvis man gennemgår listen over selvmord blandt de rige og velhavende efter finanskrisen - så er det næsten udelukkende mænd, og det er der en god forklaring på, mener forskere.

Når kvinder bliver udsat for finansiel modgang, bliver de praktiske og laver lister, mens mænd bliver plaget af mørke tanker og skyld, siger psykiateren Leslie Seppinni til Forbes.

»Mænd føler sig skamfulde. De føler, at de skulle have vidst, at det gik, som det gik, og at modgangen er deres skyld.«

Hvis der er tale om en offentlig kendt person, er det så meget værre, siger Jonathan Alpert, en anden psykiater til magasinet: »Mænd er traditionelt skaffedyrene, sådan har det været i årtusinder.«

»Især blandt kendte mennesker afhænger hele deres image, deres omdømme, deres ego af økonomisk succes.«

Uophørlige anklager

Hvis Alpert har ret - hvis hele deres personlighed og selvopfattelse hænger sammen med økonomisk succes og rollen som skaffedyr - så er det forklarligt, at Mark Madoff følte, at det så sort ud.

Han tog ikke direkte del i faderens svindel. Han havde siden 1996 arbejdet i en anden del af Madoff-imperiet, og det var ham og hans bror, der 8. december 2008 gik til politiet og anmeldte faderen, efter denne var gået til bekendelse.

Men siden sammenbruddet har anklagerne mod ham været uophørlige: Han måtte have vidst, hvad der foregik - selv Madoff-fonde, som han investerede småpenge i, gav mammutafkast, efter faderen havde kastet sit guldstøv over de - og under alle omstændigheder fik han og hans familie del i gevinsten.

Alene i 2006 trak han 36 mio. dollar ud som hyre, og han købte luksusejendomme, som andre køber mobil­telefoner, og kuratoren i boet har siden sagsøgt ham med en tilsvarende hyppighed. I forrige uge mente kuratoren, at penge var overført til Mark Madoffs mindreårige børn, som han også sagsøgte.

Det var ifølge Wall Street Journal det søgsmål, der fik Mark Madoff til at konkludere, at angrebene og de dårlige nyheder aldrig ville holde op. De ville altid være efter ham og hans familie, og en dag ville de fange ham.