Marine Le Pen truer dommere og politifolk

Efterforskningen af Front National for svindel med EU-midler er et komplot, hævder Marine Le Pen og advarer mod konsekvenserne for de »funktionærer,« der deltager i den.

Marine Le Pen høstede bifald for sine trusler under weekendens valgmøde i Nantes, men dommere og politifolks faglige organisationer var knap så begejstrede. / AFP PHOTO / JEAN-FRANCOIS MONIER Fold sammen
Læs mere
Foto: JEAN-FRANCOIS MONIER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens skandalen om François Fillons brug af familiemedlemmer som parlamentariske assistenter stort set har ødelagt den konservative kandidats chancer ved forårets franske præsidentvalg, skader en lignende affære tilsyneladende ikke Marine Le Pen.

Tværtimod er Front National-lederen gået frem i meningsmålingerne, efter at hendes kabinetschef i sidste uge blev sigtet i en sag om det højrenationale partis angiveligt ulovlige brug af EU-midler til at aflønne medarbejdere.

Le Pen har da også ved flere valgmøder brugt sagen som afsæt for angreb på såvel den socialistiske regering som et EU-system, der - ifølge Front National-lederen - i desperation har taget beskidte midler i brug for at hindre et magtskifte i Frankrig.

Søndag gik hun imidlertid et langt skridt videre med en trussel mod politifolk og dommere, der deltager i efterforskningen af sagerne omkring hendes parti.

»Lad mig advare funktionærer, som af deres politiske chefer lader sig bruge til at overvåge modstandere og organisere komplotter. Om nogle uger har valget fejet regimet af banen, og det er på eget ansvar, hvis funktionærerne accepterer disse illegale metoder,« sagde Le Pen under et besøg i Nantes.

Mens jublen ingen ende ville tage blandt deltagerne ved mødet i den vestfranske by, har både dommere og politifolks faglige organisationer reageret skarpt.

»Det, som hun (Le Pen, red.) lader forstå, er, at hun vil holde øje med politifolk og dommere, der blot udfører det arbejde, de bliver betalt for. Der er helt uacceptable trusler,« siger Virginie Duval fra den konservative Union Syndicale des Magistrats til France TV Info.

Også politiets vigtigste fagforening, Alliance Police nationale, der deler en række retspolitiske synspunkter med Front National, understreger »alvorligheden af de truende udtalelser.«

Fagforeningen fastslår i en pressemeddelelse, at politifolk arbejder upartisk og efter de til enhver tid gældende love og regler, og udtrykker sin støtte til medarbejderne i korpsets antikorruptionsenhed.

Medlemmerne af de franske sikkerhedsstyrker hører normalt til Front Nationals kernevælgere. Ifølge meningsmålinger vil halvdelen af dem stemme på Le Pen ved præsidentvalget.