Marine Le Pen alene i verden

Efter forgæves forsøg på at banke Front Nationals næstformand, Florian Philippot, på plads fratog Marine Le Pen ham stort set alle beføjelser. Torsdag forlod han partiet og smækkede med døren på vejen ud.

Member of parliament Marine Le Pen of France's far-right National Front (FN) political party delivers a speech as she attends a political rally in Brachay, northern France, September 9, 2017. REUTERS/Gonzalo Fuentes Fold sammen
Læs mere
Foto: Gonzalo Fuentes

2017 skulle være Front Nationals år. Efter Brexit og amerikanernes valg af Donald Trump pegede alle tegn i sol og måne på, at næste skridt mod en ny og antiglobal verdensorden ville blive Marine Le Pens erobring af magten i Frankrig. Sådan gik det som bekendt ikke. Le Pen fik ganske vist flere stemmer end nogensinde før, men blev klart slået af en Emmanuel Macron, der formåede at mobilisere de mange protestvælgere mod Front National.

En måned senere måtte partiet nøjes med blot otte af Nationalforsamlingens 577 pladser. Og knap var valgnederlagene indkasseret, før jagten på en syndebuk gik i gang.

Sorteper endte ikke overraskende hos næstformand Florian Philippot. Hans strategi om at flytte fokus fra traditionelle mærkesager som immigration og franskhed til frontal modstand mod EU og euroen havde fejlet, lød det fra partiets gamle garde.

Philippot svarede igen med at stifte »Patrioterne« – en kaffeklub for hans støtter og meningsfæller. Og da Le Pen efter månedlange spændinger og forgæves forsøg på at banke næstformanden på plads fratog ham stort set alle beføjelser, valgte han torsdag at forlade Front National og smække med døren på vejen ud.

Den Philippot-inspirerede modstand mod euroen, som et stort flertal af franskmændene vil beholde, kostede givetvis stemmer i præsidentvalgets slutspurt. Ikke mindst efter Le Pens katastrofale forsøg på at forklare partiets pengepolitik i en afsluttende TV-debat. Men det er også tvivlsomt, om hun uden næstformandens hjælp havde været i stand til at disciplinere partiet og gøre det stuerent for bredere vælgergrupper.

Le Pen og Philippot har dannet politisk par siden 2009. De har i tæt samarbejde lagt strategien for, hvordan det balstyrige parti, hun arvede efter sin far, kunne gøres regeringsdueligt. Og ifølge onde tunger har næstformanden og meningsmålingseksperten været den tænkende part i forholdet.

Vil Front National, som Philippot ondskabsfuldt spår, efter hans exit igen blive reduceret til et »antiimmigrations-syndikat«? I hvert fald synes venstrefløjslederen Jean-Luc Mélenchon, der i går samlede hundredtusinder til demonstration, i første omgang at have taget patent på den folkelige modstand mod Macron. Samtidig ser Front Nationals højrefløj frem til, at Marion Maréchal-Le Pen på et tidspunkt vender tilbage fra »forældreorlov« for med afsæt i en mere katolskfunderet nationalisme at tage kampen op mod sin moster.

Partilederen har de seneste dage bebudet, at afskeden med Philippot ikke ændrer den politiske kurs, samt understreget, at det er hende, som udstikker den. Men for første gang står hun alene ved roret, og spørgsmålet er, om hun er svækket eller frigjort, skriver Guillaume Tabard i Le Figaro og tilføjer: »Efter at have sagt farvel til sit højre (Maréchal Le Pen) og sit venstre (Philippot) skal Marine Le Pen nu finde de vises sten. Alene. Ansigt til ansigt med sig selv.«