Mariah Carey holdt kæmpekoncert i Saudi-Arabien – »hvidvasker« hun så regimet?

Mariah Carey har som den første kvindelige internationale popstjerne optrådt i Saudi-Arabien. Sangeren ser selv koncerten som udtryk for fremskridt i det strengt religiøse Saudi-Arabien – mens kritikere mener, at hun blåstempler et kvindeundertrykkende regime.

Mariah Carey har været en ikonisk popstjerne, siden hun i 1991 udgav sit debut-album »Emotions«, men nu er hun kommet i krydsild, fordi hun torsdag aften optrådte i Saudi-Arabien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Carlo Allegri

Mariah Carey så det selv som et skridt mod lighed mellem mænd og kvinder i Saudi-Arabien.

Da den verdenskendte popstjerne blev tilbudt at give koncert for et blandet publikum i Saudi-Arabien, takkede hun ja, fordi hun håbede, det kunne være et »positivt skridt på vej mod opløsningen af kønsopdeling,« har hendes manager forklaret Washington Post.

Men langtfra alle hendes fans er enige. Og særligt saudiske kvindeforkæmpere har langet ud efter popsangeren for at »hvidvaske« et regime, der er berygtet for at fængsle kvindelige aktivister.

»Den saudiske regering bruger underholdning til at distrahere folket fra menneskerettighedskrænkelser fordi regeringen kan fornemme, at der er vrede i befolkningen,« siger for eksempel Omaima al-Najjar, medstifter af græsrodsorganisationen Women for Rights in Saudi Arabia, til britiske The Guardian.

Women for Rights in Saudi Arabia satte op til koncerten blandt andet en underskriftsindsamling i gang for at opfordre Mariah Carey til at boykotte Saudia-Arabien, fordi »hun har magten til at kæmpe for kvinder«, skriver The Guardian.

Kritikerne pressede på for, at Mariah Carey enten aflyste sin koncert eller brugte sin platform til at tale imod regimets fængsling af kvindelige aktivister. Andre opfordrede popstjernen til offentligt at anerkende, at Saudi-Arabien stod bag drabet på journalisten Jamal Khashoggi.

Men Mariah Carey gjorde ingen af delene, da hun torsdag aften indtog scenen sammen med rapperen Sean Paul, DJ Tiesto og sanger Balqees Fathi fra Yemen.

Selv om Saudi-Arabiens kronprins og de facto leder, Mohammed bin Salman, har givet kvinder flere rettigheder – såsom retten til at køre bil og tage arbejde – har landet også i det seneste år fængslet flere kvindelige aktivister, som kæmper for endnu flere frihedsrettigheder.

I Saudi-Arabien findes der strenge love om mandligt formynderskab, som betyder, at saudiske kvinder skal havde deres mandlige værgers tilladelse, hvis de vil starte i skole, tage kørekort, få sig et pas eller vil gifte sig. Kvinder, der kæmper imod formynderskabsloven, risikerer ligefrem fængselsstraf. Både Amnesty International og Human Rights Watch har skildret, hvordan fængslede aktivister og kvindesagsforkæmpere bliver udsat for mishandling, tortur og seksuelle krænkelser i de saudiske fængsler. Waterboarding, elektrochok og piskeslag er nogle af fængselsvagternes metoder.

Nogle af de aktivister, der nu har kritiseret Mariah Carey for hendes optræden, har selv familiemedlemmer og venner, som sidder i fængsel. Det gælder for eksempel Walid al-Hathloul, som i et debatindlæg for CNN har skrevet om sin søsters oplevelser i fængslet.

»Torsdag aften skal Mariah Carey optræde i Saudi-Arabien. Koncerten er et ynkeligt forsøg på at vise, at landet er blevet mere tolerant over for kvinder,« skrev han inden koncerten.

Han fremhæver, at der sidder kvinder i Saudi-Arabiens fængsler, som bliver krænket og tortureret – fordi de ville have flere rettigheder. En af de kvinder er hans søster Loujain al-Hathloul.

»Når Loujain fortæller mine forældre om torturen, ryster hendes hænder ukontrolleret,« skriver Walid al-Hathloul: »Jeg frygter, at smerten altid vil være hos hende.«

Loujain al-Hathlouls søster henvendte sig også til Mariah Carey på Twitter. Hun bad Mariah Carey om at takke hendes søster, når hun stod på scenen. Det er på grund af kvinder som Loujain, at Mariah Carey overhovet kunne få lov til at optræde i landet, argumenterede hun:

»Jeg ville ønske, hun kunne komme til din koncert. Men hun er bag tremmer, fordi hun forsøgte at forbedre kvinders vilkår. Husk at takke hende, når du står på scenen,« tweetede Alia al-Hathloul.

Walid al-Hathloul skrev direkte til Mariah Carey på Twitter:

»Når du står på scenen, så syng »Don't forget about us«. Min søster synger den hver dag i fængslet!«,« lød det.

Men Mariah Careys manager har fastholdt, at koncerten er et tegn på fremskridt i Saudi-Arabien.

»Som den første kvindelige internationale kunstner, der skal optræde i Saudi-Arabien, anerkender Mariah den kulturelle værdi af det her event og hun vil fortsat støtte globale tiltag, der skal forbedre lighed for alle,« har manageren oplyst til AP.

Mariah Carey har været et popikon i årtier, siden hun udgav debutalbummet »Emotions« i 1991. Hun er især kendt for kæmpehits som »Sweet Fantasy«, »All I Want for Christmas« og »Touch My Body« – der mildest talt er seksuelt betonet og ofte bliver fremført live af en letpåklædt Mariah Carey.