Margrethe Vestager var blandt temaerne, da Macron besøgte Berlin

Med kun seks måneder til Europa-Parlamentsvalget er tiden ved at rinde ud for Emmanuel Macrons mange EU-reformplaner. Søndag gjorde han et nyt forsøg på at overbevise kansler Merkel om, at det blandt andet haster med en fælles digitalskat.

GERMANY-FRANCE/MACRON-BUNDESTAG
Søndag holdt den franske præsident Emmanuel Macron en tale i den tyske forbundsdag. Sidste gang en fransk præsident talte var i 2000. Dengang hed præsidenten Jacques Chirac. Emmanuel Macron talte i anledning af 100 året for 1. verdenskrigs afslutning. Han appellerede til, at tyskerne - sammen med Frankrig -  skulle turde at åbne et nyt kapitel i europæisk integration.Talen var stærkt emotionel og sluttede med understregningen af, at franskmændene »elsker tyskerne« Fold sammen
Læs mere
Foto: FABRIZIO BENSCH / Reuters / scanpix

I den forgangne uge har Brexit været på alles læber. Søndag forsøgte Frankrigs præsident Emmanuel Macron og kansler Angela Merkel på et møde i Berlin at sætte fart på en række andre emner inden næste års Europa-Parlamentsvalg. Budskabet var klart: Brexit-forhandlingerne må ikke tage al opmærksomheden. Det kniber dog fortsat med enigheden mellem de to lande.

Europa ved en skæbnevej

»Vi må finde modet til at åbne et nyt kapitel. Det skylder vi Europa.« Så klar i mælet var Frankrigs Præsident Macron, da han som den første franske præsident i 18 år talte i den tyske forbundsdag. Anledningen var 100 året for 1. verdenskrigs afslutning.

Emmanuel Macron, Frankrigs præsident

»Vi må finde modet til at åbne et nyt kapitel. Det skylder vi Europa.«


Hvis ikke Europa styrker samarbejdet, vil verdens stormagter bruge Europa »som legetøj«. »Ethvert land må være villig til at dele ting med hinanden, også skatteindtægter«, lød det videre fra præsidenten.

Frankrigs Præsident Emmanuel Macron opfordrede søndag på en pressekonference kansler Angela Merkel til blandt andet at støtte en europæisk digitalskat. Fold sammen
Læs mere
Foto: ODD ANDERSEN / AFP / scanpix.

Digitalskat splitter

Netop ambitionen om at vedtage en fælles digitalskat, hvor blandt andet amerikanske virksomheder som Google og Facebook beskattes, har skabt strid. Ikke mindst Frankrigs finansminister Bruno Le Maire har anklaget Tyskland for tillidsbrud, da forslaget om en fælles skat indgik i de to landes erklæring fra mødet i Meseberg i midten af juni.

Tysklands finansminister, Olaf Scholz (SPD), meldte imidlertid allerede før Macrons besøg ud, at Tyskland i første omgang vil forsøge at blive enige om en skat i OECD-regi. Først hvis det ikke lykkes, vil landet i 2021 arbejde for en europæisk udgave af skatten.

Ifølge avisen Handelsblatt frygter Scholz amerikanske repressalier over for den tyske bilindustri, hvis europæerne beskatter amerikanske digitale virksomheder.

Inden talen i Forbundsdagen lagde Frankrigs præsident Emmanuel Macron - sammen med blandt andet Tysklands præsident Frank-Walter Steinmeier og kansler Angela Merkel - blomster ved et mindesmærke i anledningen af 100 året for 1. verdenskrigs afslutning.  Fold sammen
Læs mere
Foto: CLEMENS BILAN / EPA / scanpix.

Uenige om Kommissionsformand

Et andet punkt, der driver en kile ind imellem Tyskland og Frankrig, er, hvem der skal afløse Jean-Claude Juncker som Kommissionsformand efter næste Europa-Parlamentsvalg. Merkel støtter her den konservative EPP-gruppes spidskandidat, tyskerne Manfred Weber (CSU).

Som nyhedsmagasinet Der Spiegel skriver, er Macron villig til at gå langt for at undgå Weber, som ifølge ham er alt for blødsøden over for Ungarns premierminister Viktor Orban. Som Macron igen betonede i sin tale i Berlin, skal Europa gøre alt for at slå ned på nationalistiske tendenser.

Ifølge Spiegel ser Macron (En Marche) helst den danske EU-kommissær Margrethe Vestager som ny formand. Men i sidste instans skulle han  - for at undgå den konservative Weber - også være villig til at indgå en alliance med De Grønne, De Liberale og Europas socialdemokrater og acceptere Frans Timmermans.

Selvom hollænderne Timmermans er socialdemokrat, har Hollands premierminister Marc Rutte (Liberal) indikeret, at han kan støtte hans kandidatur. Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) støtter som bekendt ikke Vestager.

Fremskridt på eurozone-budgettet

Hvor den digitale skat og kommende kommissionsformand fortsat deler Tyskland og Frankrig, er de efter måneders tovtrækkeri blevet enige om et fælles udspil om et såkaldt eurozone-budget. Udspillet skal præsenteres over for de øvrige EU-lande mandag. Det er kun euro-landene, der vil kunne nyde godt af det nye budget, som skal »styrke eurolandenes sammenhold og konkurrenceevne.«

Kompromiset er et typisk »noget for noget«, hvor begge lande har fået en indrømmelse. Franskmændene kan glæde sig over, at ét af initiativerne, som Macron fremlagde i sin såkaldte Sorbonne-tale i september 2017, nu bliver realitetsbehandlet.

Tyskerne derimod har sikret sig, at eurozone-budgettet skal indgå i EUs samlede budget, og at beløbet bliver langt lavere, end franskmændene havde forestillet sig.

Forslaget vil uden tvivl møde modstand fra de øvrige lande. En række lande, anført af Holland, arbejder for, at hele EUs budget efter brexit skal sættes ned, mens ikke-euro-lande som Danmark og Sverige vil vende sig mod et budget kun for eurozonen.

»Europa-hær«

Udover eurozone-budgettet er de to lande også kommet videre på forsvarsområdet. I løbet af ugen meddelte Merkel, at hun nu også støtter oprettelsen af en »egentlig Europa-hær.«

Frem mod EU-topmødet i midten af december vil Tyskland og Frankrig forsøge at vinde opbakning til blandt eurozone-budgettet. Derefter vll nedtællingen til Europa-Parlamentsvalget gøre det vanskeligt at opnå enighed.

Frankrigs præsident General de Gaulle (højre)  og Vesttysklands kansler Konrad Adenauer spillede en central rolle i udsoningen mellem de to lande efter 2. verdenskrig. I 1963 indgik de den såkaldte Elysee-traktat. I 2019 skal der vedtages en ny udgave af traktaten. Fold sammen
Læs mere
Foto: ARCHIVE / AFP / scanpix.

Ny venskabsaftale

I januar vil de to lande vedtage en ny venskabsaftale, der skal afløse Elysee-traktaten fra 1963. Den blev indgået mellem Frankrigs General de Gaulle og Vesttysklands Konrad Adenauer.

Så må man se, hvem der i starten af 2019 er kansler i Tyskland. Som bekendt vælger CDU ny formand den 7. december i Hamborg.