Margrete Aukens grønne mærkesager er blevet mainstream: »Jeg har råbt om det her i 30 år«

Den 74-årige SFer og ildsjæl stiller op for fjerde gang til europaparlamentsvalget. Hun »brækker sig« over sit eget flyforbrug og råber på strammere klimakrav, selv om de sidste, hun ønskede sig, ikke er blevet indfriet.

Europaparlamentariker Margrete Auken stiller op for fjerde gang. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN

»Jeg vil ikke lyde som en, der er trukket op i ryggen.«

Sådan skal den hidsige ildsjæl og præst Margrete Auken have sagt til stor frustration for kampagnemedarbejderne, da hendes parti, SF, forsøgte at træne partiets budskaber med hende ved en tidligere valgkamp.

74-årige Margrete Auken har været i politik siden slutningen af 70erne, og ved hendes fjerde valgkamp til Europa-Parlamentet er det stadig den grønne dagsorden, der fylder blandt hendes mærkesager.

»Det er selvfølgelig klimaet,« siger hun.

Hendes valgparoler om nedskæringer af CO2-udledninger fra sidste valgkamp i 2014 er ikke blevet officiel EU-politik. Alligevel har hun skruet op for dem. Men det giver god mening af to grunde, synes hun.

»For det først har vi fået de unge på gaderne. Jeg har råbt om det her i 30 år. Jeg kan huske deres forældres generation sidde som forskrækkede teenagere, når man holdt møder med dem. De var afmægtige og spurgte, hvad de skulle gøre. Jeg sagde, at de skulle sparke deres forældre over skinnebenene, tale med deres lærere, gå på gaden. Nu er de gået på gaden. Det er helt åbenlyst med til at flytte nogle ting,« siger hun.

Og så er der timingen, siger hun:

»Vi er kommet senere i gang. Vi har meget kortere tid. Derfor er vi nødt til at sætte målene betragteligt mere ambitiøst.«

Auken ved Folkemødet i 2015. Ved siden af hende sidder Mette Bock (LA), der i dag er kulturminister og i år også stiller op til europaparlamentsvalget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

Auken fik ved sidste valg mere end 150.000 personlige stemmer og var dermed den tredjemest populære kandidat. Med sine årtier som folkevalgt er hun modsat mange andre europaparlamentarikere et let genkendeligt ansigt, der kommer fra en let genkendelig politikerfamilie med broderen, Svend Auken (S), og datteren, Ida Auken (R), som de mest fremtrædende medlemmer.

Direkte adspurgt, hvorfor man skal stemme på hende, svarer Auken hurtigt, at det skal man selvfølgelig, fordi hun er »den ældste og klogeste, den mest erfarne og har den bedste politik«.

Margrete Auken (SF), kandidat til europaparlamentsvalget

»Jeg brækker mig over mig selv. Så kan det godt være, jeg cykler derhjemme og har en hybridbil, men jeg er da i den fæle ende af det der.«


Auken har i den seneste periode dels siddet i Miljøudvalget, Palæstina-delegationen og et udvalg, hvor almindelige borgere kan klage over krænkelser af deres EU-fæstede rettigheder.

Hvilke resultater har du konkret fået igennem parlamentarisk? Hvilke aftryk har du selv sat?

»Selv? Det er der ikke noget, der hedder hernede. Hvad har jeg været en drivkraft i? Plasticstrategien er jeg meget stolt af – den har jeg været med til at skubbe på for.«

Plasticdirektivet er ny EU-lovgivning, der forbyder en stribe plasticprodukter i de kommende år.

Hvilke valgløfter fra 2014 kunne du ikke holde? Ved sidste valg foreslog du blandt andet »en grøn union« i syv punkter?

»Jeg har jo ikke kunnet holde det med Den Grønne Union, vel? Valgløfter er sådan, at hvis man kun må love det, man kan få flertal for, så er der jo ikke meget grin med dem. I et valg må man sige: Det her vil jeg kæmpe for. Noget af det slipper du hurtigere igennem med, noget af det kommer du ikke ud af stedet med, og noget af det sker der lidt bevægelse på,« siger Auken.

Denne gang foreslår du at øremærke 50 procent af EUs næste syvårsbudget til klimainvesteringer. Hvorfor det?

»Da Pearl Harbor skete i USA, omstillede man hele den amerikanske industri til en krigsindustri. I forhold til klimaet er vi faktisk næsten derhenne nu, at det på samme måde er alle mand til pumperne. Nu skal der altså virkelig ske noget. Hvis nu alle landbrugsinvesteringer var grønne investeringer, kunne du godt have en god landbrugsproduktion alligevel. Hvis alle transportinvesteringer ikke var motorveje, men forbedrede tog. Hvis vi får en affaldsbehandling, som også kan få fat i ressourcerne.«

Hvilke 50 procent af syvårsbudgettet skal man så droppe? 

»Det er jo en måde at stille krav til de investeringer, man alligevel ville lave, så det fremmer klimaet samtidig,« siger hun.

Klima og global opvarmning var også fokus for Aukens valgkamp i 2014. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares.

Hvor stort et problem er udledninger fra fly efter din mening?

»Et meget stort problem. De bærer en meget stor del andel af CO2-udledningerne,« siger hun.

Hvor mange flyrejser har du selv ca. om måneden?

»Åh, jeg brækker mig! Jeg er jo hernede tre-fire gange, så det er seks til otte gange om måneden, og jeg hader det. Min gruppe er i gang med at se på, om vi ikke kunne ændre vores mødemønster hernede. Mit forslag er, at vi begynder at arbejde i 14 dage i træk i stedet, og så er vi hjemme i 14 dage, hvor arbejdet foregår over videokonferencer og så videre. Jeg flyver aldrig privat,« siger hun.

Hvorfor siger du, »jeg brækker mig«?

»Jeg brækker mig over mig selv. Så kan det godt være, jeg cykler derhjemme og har en hybridbil, men jeg er da i den fæle ende af det der. Men hvis vi nu lavede en 14-dagesmodel, og hvis vi endda forbedrede vores togvilkår i Europa, så kunne jeg langt bedre forestille mig at tage toget herned,« siger hun.

Du har brugt meget af din tid hernede på Israel og Palæstina. Hvorfor?

»Det gør jeg, fordi det er en så væsentlig del af Europas historie på godt og ondt. At en stor befolkningsgruppe nu skal lide på grund jødeforfølgelserne, som de ved gud ikke havde lod og del i, er så oprivende. Hvis menneskerettigheder og folkeretten skal have en troværdighed i den arabiske verden, så er det en fuldstændig skandale, at de bliver totalt tilsidesat af Israel, uden at der bliver løftet en finger.«

Auken besøger byen Susya sydøst for Hebron på den besatte Vestbred med delegationen fra Europa-Parlamentet i 2016. Fold sammen
Læs mere
Foto: HAZEM BADER/AFP.

Parlamentet har ikke noget mandat i Israel-Palæstina-konflikten eller udenrigspolitik generelt. Hvad skal vælgerne bruge dit engagement til?

»Hvis vi ikke havde resolutioner, arbejdede med det, pressede på, så ville der slet ikke være noget håb. Så kan du spørge, hvordan kan vi blive ved med at tro på noget som helst, når det går den gale vej. Og det kan man spørge sig selv om, ja. Det er mere og mere forfærdeligt. Men det er jeg nødt til,« siger hun.

Du er 74 år. Hvor længe bliver du ved? 

»Jeg bliver, så længe jeg kan holde til det og gider.«

Bliver du perioden ud, hvis du bliver valgt ind?

»Det ved jeg ikke. Jeg ville være 79 til sidst, så lad os nu se. Jeg ville ikke have dårlig samvittighed ved at trække mig midtvejs. Jeg skulle da lige tænke mig om, inden jeg sagde ja igen. Så var der et mildt pres på mig – der var mange, der gerne ville have mig til det. Men jeg synes, det er sjovt, og jeg sidder med så mange sager, som jeg er inde i, og som jeg ikke har lyst til at slippe.«