Maputos revolutionære garde

Mozambiques hovedstad Maputo rummer stadig i glimt reminiscenser fra den portugisiske kolonitid, der ophørte i 1974.

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Byens engang så stolte tyrefægterarena, som i dag står og forfalder, er et af eksemplerne, men bevæger man sig rundt om i byen, dukker der en gang imellem andre afpillede ejendomme op, som myndighederne og det regerende parti, Frente de Libertação de Moçambique/FRELIMO, åbenbart ikke aner, hvad de skal stille op med. En anden kæmpevilla i klunket kolonistil var hovedkvarter og torturcenter for en hemmelig politienhed og står i dag som en tandløs kælling med tomme vinduer og døre.

Til gengæld ved de, hvordan minderne om fortidens revolutionære garde skal holdes i hævd.

Derfor er det ikke unaturligt at finde en Avenida Karl Marx i Maputo. Styret i Mozambique læner sig en hel del en del op ad socialismen, og den gamle skægabe er derfor en ligeså naturlig del af det revolutionære arvegods, som Vladimir Lenin og Friedrich Engels. Så derfor har hovedstaden naturligvis også avenidaer, der er tilegnet de tre ikoner.

Mozambique, der under sin frihedskamp og senere borgerkrig fik støtte fra skiftevis Kina og Sovjetunionen, hylder derfor også den kinesiske revolutions store skikkelse, Mao Tse Tung, med en avenida. På den måde er der ligesom en vis balance i tingene. Specielt med de seneste års massive kinesiske tilstedeværelse i bygge- og anlægsbranchen.

Men billedet tilter, når der står Kim Il Sung på skiltet. Hvad Nordkoreas »Store leder« bestiller i det pæne revolutionære selskab, melder historien ikke noget om, men også han har sin egen avenida.

Til gengæld kan man kun trække på smilebåndet over hvem, der har adresse på stedet. For på hjørnet af Mao Tse Tsung og Kim Il Sung ligger intet ringere end et amerikansk kulturinstitut med tilhørende bibliotek, der er tilknyttet den amerikanske ambassade. Det sammentræf har formentlig givet anledning til en del vittigheder internt både i Maputo og i det amerikanske udenrigsministerium.

Den britiske ambassade - eller som den også kaldes - Det britiske Højkommissariat, har også til huse på en af de prominente revolutionære adresser, nemlig på Avenida Vladimir Lenin.

Russerne må føle sig hjemme og har formentlig klappet lidt i hænderne, da de fik øje på adressen. For hvilket andet sted end på Avenida Vladimir Lenin kunne den russiske ambassade tænkes placeret?

Den helt store ambassade-avenida er Julius Nyerere, opkaldt efter Tanzanias tidligere præsident, hvor både den danske, den kinesiske, den tidligere kolonimagt Portugal, og en lang række andre har placeret deres diplomatiske repræsentationer.

Det gælder også Sverige. Svenskerne kunne endda ellers have valgt at flytte til Avenida Olof Palme. For den svenske myrdede statsminister har også fundet vej til gadekortet i Maputo.