Manning: Jeg er en kvinde

Få timer efter sin dom på 35 års fængsel udsendte whistlebloweren Bradley Manning en overraskende ærlig erklæring: Han vil skifte køn.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Jeg er Chelsea Manning. Jeg er en kvinde.«

Onsdag blev han idømt 35 års fængsel. Torsdag overraskede han ved at udsende en stærkt personlig erklæring om sit ønske om at skifte køn. Den tidligere Irak-soldat, Bradley Manning, 25, som allerede i tre år har siddet fængslet for at have lækket cirka 700.000 dokumenter til fildelingstjenesten Wikileaks, vil bruge de næste mange år, han skal tilbringe i fængslet, på at undergå et kønsskifte:

»Mens jeg nu overgår til denne næste fase af mit liv, ønsker jeg, at alle skal kende mit ægte jeg. Jeg er Chelsea Manning. Jeg er kvinde,« skriver han.

Manning skriver i erklæringen, at han siden barndommen har følt sig kvindelig, og at han ønsker at påbegynde hormonbehandling hurtigst muligt. Et billede af Manning iført læbestift og med en lys paryk er tillige kommet ud i de amerikanske medier. Manning beder i sin erklæring om støtte fra omverdenen, og skriver, at han glæder sig til at modtage breve og skrive tilbage.

Under retssagen har Mannings problemer med kønsidentitet flere gange været bragt op. Han har sendt emails og breve til sine psykologer, som har været underskrevet kvindenavne.

Kristen opvækst

Manning voksede op i en lille, stærkt kristen, stærkt konservativ by. Ganske vist med en antiautoritær og samfundskritisk far, men Manning forsøgte angiveligt i mange år at fornægte sin homoseksualitet. Det skulle blandt andet være derfor, han søgte ind til militæret: Et håb om at kunne komme på »rette vej«. Mannings advokater har dog understreget, at Manning lækkede dokumenterne ud fra et moralsk standpunkt – ikke på grund af sine personlige problemer.

Manning skal formentlig afsone i et militærfængsel i Fort Leavenworth, og hans advokat, David Coomes, håber ifølge NBC News, at fængslet »vil gøre det rette« og bistå Manning med kønsskiftet:

»Hvis ikke, vil jeg gøre alt i min magt for at sikre, at de tvinges til det,« siger advokaten.

Det kan dog blive vanskeligt. Militærfængslet oplyser, at de tilbyder psykiatrisk og medicinsk behandling, men hverken hormonterapi eller kønsskifteoperationer. Og Manning tvinges formentlig til at bo sammen med mandlige fanger.

Dommen på 35 års fængsel bliver af flere, blandt andet Wikileaks og dets stifter, Julian Assange, set som en sejr. Manning kan formentlig søge om prøveløsladelse – eller ligefrem benådning hos præsidenten – »allerede« om syv år, siger Mannings advokat.

Manning skriver til offentligheden, at han fremover vil tiltales Chelsea.