»Manisk« Bachmann forarger USA

Magasinet Newsweek provokerer det konservative USA med et billede af en manisk udseende Michelle Bachmann.

Michelle Bachmanns maniske udtryk har vakt vrede blandt konservative bloggere. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Så gjorde Newsweek det igen.

Med dets seneste forsidefoto, et portræt af den republikanske tea-party-dronning Michelle Bachmann, har det respekterede nyhedsmagasin endnu engang vakt raseri og forargelse på den amerikanske højrefløj.

Vreden skyldes den ellers så fotogene 55-årige republikanske præsidentkandidats mildt sagt uheldige udtryk, der bedst kan beskrives som en manisk stirren. Billedet med den neutrale blå baggrund er akkompagneret af overskriften 'The Queen of Rage', der på dansk betyder noget i stil med 'Raseriets Dronning'.

Billedraseriet begyndte på nettet, kort efter Newsweek twittede forsiden i søndags. Den konservative hjemmeside NewsBusters beskyldte straks Newsweek for at være sexistisk og med vilje at vælge et billede, hvor Michelle Bachmann ser ’skør’ ud.

»Hvorfor vælger Newsweek et billede, der bekræfter venstrefløjens fordomme om Michelle Bachmann,« spørger NewsBusters.

Fox News’s værter brugte mandagen på at skiftes til at skælde ud på Newsweek, som blev stemplet for at være en del del af lame street media - et nedsættende udtryk opfundet af Sarah Palin til at beskrive den venstredrejede presse.

Dana Loesch, redaktøren på den populære konservative blog Big Journalism, gik så langt som at udskrive en konkurrence, hvor læserne kunne indsende deres mest skøre billede af Newsweeks redaktør Tina Brown, hvilket lykkedes ret godt.

Fik skæld ud af Jon Stewart

Newsweek fik også skæld ud fra en lidt uventet kant, da den populære satiriker Jon Stewart tog forsiden under kærlig behandling i The Daily Show.

Hvorfor bekræfte højrefløjens fordomme om lame street media, med et dårligt billede, når Michele Bachmanns ’vanvittige’ udtalelser så rigeligt illustrerer hendes personlighed, lød pointen fra Jon Stewart.

Se Jon Stewart skælde ud på Newsweek

Det er ikke første gang, at Newsweek præsterer et forsidefoto, der vækker vrede på den konservative højrefløj i USA. I 2009 blev bladet ligeledes beskyldt for at være sexistisk og fordomsfuldt, da de bragte et billede af Sarah Palin med løbeshorts og glinsende ben under overskriften ’Hvordan løser man et problem som Sarah?’

Mormonen Mitt Romney

Bedre blev det ikke af, at magasinet så sent som i forrige måned portrætterede den konservative præsidentkandidat og erklærede mormon Mitt Romney som en af stjernerne i Broadway showet 'The Book of Mormon'.

Online-kulturmagasinet Slate har begået en feature om Newsweeks provokerende forsider, der også inkluderer et photoshoppet coverfoto fra juni måned med prinsesse Diana - som hun ville have set ud som 50-årig.

I artiklen konkluderer skribenten fra Slate, at Newsweek fik den reaktion, magasinet ønskede. Hellere dårlig opmærksomhed end ingen opmærksomhed ser ud til at være tankegangen bag Newsweeks forsider, konkluderer Slate.

Kontroversiel redaktør

Newsweeks redaktør, Tina Brown, der er blevet en konservativ skydeskive, har en lang række af provokerende magasinforsider bag sig. Både som redaktør på The New Yorker og magasinet Vanity Fair, der med hende for bordenden bragte et provokerende nøgenbillede af skuespilleren Demi Moore.

Tina Brown kom til Newsweek forrige år og har haft til opgave at vende den 78-årige magasinkonges katastrofale oplagsdyk. I 2003 havde Newsweek et oplag på fire millioner. Da Tina Brown kom var tallet skrumpet til 1,5 mio.

Om provokerende forsider er løsningen må vise sig, men det konservative raseri giver i hvert fald magasinet en masse gratis omtale.