Mange tyrkiske kvinder er enige i Erdogans kvindesyn

Ifølge Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan er man ikke en rigtig kvinde, hvis man bevidst fravælger moderskabet. Hans holdning møder forståelse i store dele af Tyrkiet, hvor kvindens frugtbarhed vægtes højt.

60-Årige Vasfiye Kiye har 12 børn. Grunden til at hun har fået så mange børn er, at familien arbejder i landbruget og derfor har haft brug for arbejdskraft. Desuden er der for hendes generation stor prestige i at få mange børn.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Sultan Coban
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

VAN, ØSTTYRKIET: »En kvinde, der fravælger moderskabet og de huslige pligter, er altid i risiko for at miste sin frihed, uanset hvor dygtig hun er karrieremæssigt, hun mangler noget, hun er halv … jeg gentager igen, at hver familie bør få mindst tre børn« sagde den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan sidste søndag ved åbningen af en konference for Foreningen for Kvinder og Demokrati (KADEM).

Udtalelsen er blot én i ud af den stribe af udtalelser, som den tyrkiske præsident Erdogan har fyret af om kvinder. I sidste uge tog han afstand fra brug af P-piller.

Allerede i 2012 sparkede Erdogan, dengang som statsminister, debatten om kvindens rolle i samfundet i gang, da han forsvarede abortforbud og ulighed mellem kønnene. Reaktionerne massive.

Tirsdag derimod var det blot en beskeden gruppe kvinder, der demonstrerede i Istanbul. Demonstrationen fik ikke det store genmæle, da den blev overskygget af et terrorangreb samme dag, få timer og kilometer derfra.

Erdogans kvindesyn er ikke længere en overraskelse for nogen, og mange bakker op om det. Når man nærmer sig den anatolske slette og den østlige del af Tyrkiet, måles kvindelighed ofte i antallet af børn. Jo flere, desto bedre. Den dag i dag er det i Tyrkiet almindeligt kendt og accepteret, at mænd tyer til polygami, hvis førstekonen ikke kan føde børn.

I fattige egne handler produktivitet om, at børn og især drenge bidrager til husøkonomien. »Det er ligesom et træ, hvis det ikke giver frugt, så kan det ikke gavne huset«, siger den 60-årige husmor, Vasfiye Kiye, fra den kurdiske storby Van, om kvindens frugtbarhed. Vasfiye Kiye har selv 12 børn og hun mener, at et højt antal børn er en nødvendighed på landet, hvis familien arbejder med landbrug. »I øvrigt tilsiger traditionen, at en kvinde skal føde mange børn«, tilføjer Vasfiye.

Ifølge Tyrkiets Statistikforbund fik kvinder i Van i 2015 i gennemsnit 3,4 barn, noget højere end landsgennemsnittet på 2,1.

Børnepenge fra staten

Rojîn, Center for Kvinders Liv i Van, vurderer, at det høje antal børn blandt andet skyldes fattigdom og muligheden for børnepenge fra staten. Børn er en forsikringspolice for videre forsørgelse. »Men i sidste ende bliver de mange børn en større omkostning, for de i forvejen fattige familier«, siger Figen Üzen, leder for centerets økonomi og udviklingsafdeling.

Én af centret Rojîns mange projekter består i at undervise kvinder fra Vans underklasse i deres rettigheder – herunder deres ret til at bestemme over egen krop.

»Vores opgave er svær, fordi der stadig er en stærk patriarkalsk kultur her i området«, siger Rojîns politiske leder, Sevgi Özdinc. Hun ser et kæmpe problem i Erdogans kvindesyn og den påvirkning, det udøver på et i forvejen traditionelt mandsdomineret samfund. En undersøgelse foretaget af Kadir Has Universitetet i 2016 viser, at et stigende antal kvinder er imod abort i 2016 i forhold til 2015. Samme undersøgelse viser, at 79 procent af kvinderne mener, at manden skal være med til at bestemme en eventuel abort.

Uegnet for kvinder

Undersøgelsen rummer også interessante tal for kvindernes holdning til arbejde. Hele 72 pct. af de adspurgte kvinder svarer, at de egentlig ikke ønsker at arbejde. Men 48 pct. svarer, at de ville overveje at arbejde, hvis deres far/mand/familie gav tilladelse til det. Ifølge Rojîns statistikker er det kun fem pct. af kvinderne i Van, der er i arbejde. »Mange kvinder betragter den daglige husholdning som arbejde, men desværre har de ingen indtjening i sådan et arbejdsliv«, siger Üzen. Den høje arbejdsløshed skyldes også manglende uddannelse, og at de fleste tilgængelige job i området traditionelt er mandearbejde, og derfor anses for at være upassende for kvinder.

Tilbage i Van møder Berlingske 27-årige Gülcan, der arbejder som skrædder og er ugift. Hun har helt klare holdninger til den kvindedebat, som Erdogan har orkestreret. »En kvinde er ikke ufuldstændig, hvis Gud ikke vil, at hun skal føde børn. Men hvis en kvinde er fødedygtig, bør hun ikke bevidst fravælge børn. Jeg betragter abort som mord og går 100 pct. ind for et forbud mod abort.«