Mange svenskere bestemmer sig først i dag

Forskellen mellem blokkene mindskes, og en del vælgere bestemmer sig først til allersidst.

Foto: TT NEWS AGENCY. Lederen af de svenske Socialdemokrater, Stefan Lofven afgiver sin stemme.
Læs mere
Fold sammen

Svenske medier har i de seneste uger været fulde af meningsmålinger, som alle peger på et regeringsskift og sender den svenske socialdemokrat Stefan Löfven ind i statsministerkontoret. Hverken de tre rød-grønne partier eller de fire borgerlige partier i Alliancen kan dog mønstre et flertal.

Men en stor del af svenskerne bestemmer sig først på selve valgdagen, og en del først når de står i selve valglokalet, beretter den svenske avis Svenska Dagbladet.

»Ved valget i 2010 bestemte otte procent af vælgerne sig først på valgdagen, og vore målinger tyder på, at det bliver omtrent lige så mange denne gang,« siger meningsmålingsinstituttet Sifos opinionschef Toivo Sjörén til Svenska Dagbladet.

Det er godt en halv million vælgere, der fortsat er ubeslutsomme. Men selv om forskellene mellem de to blokke er blevet lidt mindre på det seneste, skal der flyttes en hel del vælgere for at sikre den nuværende borgerlige statsminister Fredrik Reinfeldt fra Moderaterna en ny periode. Siden foråret 2012 har han stået til at tabe valget. Det seneste meningsmålingsbarometer fra Expressen giver de rød-grønne partier 45,9 procent af stemmerne, mens den borgerlige alliance opnår 39,7 procent. Barometeret vægter de seneste fire meningsmålinger.

Når der ikke er borgerligt flertal, skyldes det, at Reinfeldt på forhånd har afvist at give nogen indflydelse til Sverigedemokraterna, der står til 9,9 procent. På det seneste er Feministisk Initiativ, der står til 3,4 procent, dog gået en del frem og kan overraske ved at krybe over spærregrænsen på fire procent.