Mange saudiarabiske kvinder jubler over ny kørekortslov

»Jeg vil købe min drømmebil nu - en Mustang cabriolet. Den skal være sort og gul,« siger saudiarabisk kvinde.

»Det er en stor sejr,« siger en kvindelig aktivist i Saudi-Arabien. En anden siger, at situationen bliver aldrig den samme igen, efter kong Salman har besluttet at tillade kvinder at køre bil. Scanpix/Fayez Nureldine/arkiv Fold sammen
Læs mere

Kampagneledere og kvindelige aktivister hylder Saudi-Arabiens kong Salmans beslutning om at tillade kvinder at køre bil.

»Det er en stor sejr,« siger en kvindelig aktivist til det britiske medie BBC, mens en anden siger, at "situationen bliver aldrig den samme igen".

Den amerikanske ambassadør betegner kongens dekret, som skal være implementeret inden den 24. juli næste år, som "en rigtig beslutning på det rigtige tidspunkt".

»Jeg kunne næste ikke tro det. Jeg begyndte at le, hoppe og skrige. Det er en stor sejr,« siger Sashar Nassif til BBC.

»Jeg vil købe min egen drømmebil nu - en Mustang cabriolet. Den skal være sort og gul,« tilføjer Sashar Nassif, som har stået i spidsen for flere kampagner for kvinders ret til at køre bil.

Latifah Alshaalan, der er medlem af Shura-rådet, som rådgiver regeringen, siger til tv-stationen Al Arabiya, at den nye beslutning er en stor sejr for mange kvinder i Saudi-Arabien.

»De har kæmpet i ikke blot årevis, men i årtier,« siger han.

Dekretet fra kong Salman siger, at der inden for 30 dage skal være oprettet et ministerielt organ, som skal rådgive på området.

Saudi-Arabien var frem til tirsdag det eneste land i verden, som forbød kvinder at køre bil.

En del kvinder er gennem årene blevet idømt bøder eller fængselsstraffe for at have trodset lovgivningen.

Mænd, som har ladet deres koner køre bil, mens de selv har siddet på passagersædet, har kunnet idømmes bøder.

Men der har været forskellige tegn på opblødning. I 2013 sagde en ledende politimand, at han var imod at jage kvinder, som kørte bil.

»Køreforbuddet for kvinder er ikke forankret i nogen sharialov,« sagde han til flere medier.

/ritzau/