Mange frygtes omkommet i årtiers værste vinterstorm i USA

Et gigantiske arktisk lavtryk, der var blevet trykket ned fra Canada, giver rekordlave temperaturer i flere amerikanske delstater. Mange frygtes omkommet i vinterstormvejret.

En storm af arktisk kulde har ramt midten af USA og sætter kulde-rekorder flere steder. I Chicago på billedet har man målt minus 18 grader, som dog føles betydeligt koldere på grund af vindens chillfaktor. Fold sammen
Læs mere
Foto: JIM YOUNG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er mere end hundrede år siden, det har været så koldt i Chicago. Og i nabo-storbyen Indianapolis, Indiana, blev der mandag for første gang nogensinde erklæret »rød kode«-undtagelsestilstand, hvilket betyder, at al unødvendig udendørsaktivitet blev ikke bare frarådet, men direkte forbudt, skriver bt.dk.

Mange frygtes omkommet som følge af den historiske vinterstorm. Men egentlige tal er endnu ikke offentliggjort.

Den officielle temperatur i Chicagos lufthavn O’Hara blev søndag morgen målt til minus 27 grader celsius. Det er tre grader under den hidtidige rekord fra 1894.

Og i både Indianapolis og Chicago fik den stærke vind det til at føles som minus 50 grader celsius på grund af chillfaktoren. Det betyder, at huden fryser til is på få minutter.

Men uvejret, der var forårsaget af et gigantiske arktisk lavtryk, der var blevet trykket ned fra Canada, ramte ikke bare de »sædvanlige« midtvestlige amerikanske stater, der er vant til det kolde vejr og den meterdybe sne.

Således var det mandag koldere i Nashville, Atlanta og store dele af det nordlige Florida, end det var i Alaska - som til daglig er én af USAs koldeste stater. Ifølge avisen The Miami Herald spottede ornitologer fra solskinsstaten for første gang den normalt polarsøgende sneugle i Jacksonville. Gennemsnitstemperaturen i hele USA lå på minus ni grader.

Og selv om det var og stadig er koldt i Chicago og Indianapolis, så var det ikke det koldeste sted i det dybfrosne USA - langtfra.

I International Falls, Minnesota, blev der således søndag målt temperaturer helt ned til minus 31 grader fahrenheit - det vil sige godt minus 35 grader celsius. Og med den kolde vind føles det som minus 70 grader celsius.

»Jeg har aldrig oplevet noget lignende. Ansigtet føles, som om det brænder,« sagde den sneskrabende Greg Smith til TV-stationen CNN.

Tusindvis af skoler fordelt på 22 stater er lukket på grund af kulden. Og mere end 5.000 flyafgange er siden søndag blevet aflyst. Og her er det igen Chicago, der med 1.700 aflysninger sætter sig på en af rekorderne.