Mange EU-lande bakker op om behov for forhandlinger med Rusland om Nord Stream 2

Forslaget om at give EU-Kommissionen mandat til at forhandle med Rusland om et regelværk for Nord Stream 2-gasledningen fik opbakning fra 14 lande, da EUs energiministre mandag havde en første diskussion. Det er dog stadig uvist, hvor sagen ender. Tyskland, Frankrig, Holland og Østrig, der har interesser i projektet, tog ikke ordet på mødet.

EU-landene går nu videre med arbejdet om at give EU-Kommissionen mandat til at forhandle med Rusland om et særligt reglsæt for Nord Stream 2-gasledningen, der ellers i høj grad har splittet EU-landene.  Det vides dog stadig ikke, hvor Tyskland, Frankrig, Holland og Østrig, der alle har interesser i projektet, står. HANDOUT-FOTO d. 24. marts 2017 af dele af gasledningen Nord Stream 2, der bliver leveret til den tyske ø. Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks energiminister, Lars Christian Lilleholt (V), er meget tilfreds efter mandagens EU-møde om Nord Stream 2-gasledningen. Her var et mandat til EU-Kommissionen om at forhandle med Rusland om regler for Nord Stream 2, der skal sende gas gennem Østersøen tæt forbi Bornholm til Tyskland, på dagsordenen for første gang.

Og alle de lande, der tog ordet, bakkede op om at give EU-Kommissionen mandat til at forhandle med Rusland.

»Jeg er meget tilfreds. Det var det optimale, der kunne komme ud af mødet, så det er en god dag for Danmark,« siger Lars Christian Lilleholt, der længe har kæmpet for, at Nord Stream 2 underlægges særlige EU-regler.

Nu skal EU-Kommissionens forslag så i en arbejdsgruppe, hvor alle EU-landene sidder, med henblik på, at der til efteråret kan tages beslutning om, hvorvidt EU-Kommissionen skal have mandat til at forhandle med Rusland eller ej.

Stadig usikkert hvor sagen ender

Om det ender med et mandat, er dog fortsat uvist, fordi det stadig er usikkert, om Tyskland, Frankrig, Holland og Østrig vil være med til det. Selskaber fra de fire lande har nemlig store interesser i projektet. For ti dage siden sagde Tysklands kansler, Angela Merkel, at der ikke er behov for et sådant mandat.

»Efter i dag kan man sige, at EU er aktivt på banen, men det er for tidligt at sige noget præcist om, hvad det ender med, og det er for tidligt at sige, hvor Tyskland ender med at placere sig i den her sag. Og det samme gælder de andre lande med interesser i projektet,« siger energiministeren.

Ifølge Berlingskes oplysninger tog i alt 14 lande ordet på mødet, efter at næstformand i EU-Kommissionen med ansvar for energiunionen, Maroš Šefčovič, havde gennemgået Kommissionens forslag, der blev fremlagt for tre uger siden.

Udover Danmark var det Sverige, Italien og en lang række central- og østeuropæiske lande, der tog ordet, og de gav alle opbakning til EU-Kommissionens tilgang. Disse lande er både bekymret for, om Nord Stream 2 stik imod intentionen i EUs energiunion kan gøre EU mere afhængig af russisk gas, samt om Nord Stream 2, der fører gassen udenom transitrørledningerne gennem Ukraine, kan misbruges til politiske formål.

Tyskland, Frankrig, Holland og Østrig sagde dog ikke noget på mødet.

På den baggrund konkluderede Malta, der har EU-formandskabet, at der er basis for at tage EU-Kommissionens forslag videre i ministerrådets energiarbejdsgruppe.

Helt konkret ønsker EU-Kommissionen at forhandle regler på plads med Rusland, der skal sikre, at den statskontrollerede gasgigant Gazprom ikke både kan eje rørledningen og være det eneste selskab, der sender gas igennem den. Desuden ønsker Kommissionen åbenhed om de tariffer, der tages for gasledningen.

Nord Stream 2 føler sig diskrimineret

Den type regler gælder allerede for rørledninger, der fører gas rundt i EU, men ikke for rørledninger som Nord Stream 2, der kun fører gas til EU. Og de gælder derfor heller ikke for Nord Stream 1, der begyndte at sende russisk gas til Tyskland via den samme linjeføring, der er planlagt for Nord Stream 2, tilbage i 2011.

De tyske myndigheder har skrevet til EU-Kommissionen, at det vil være diskrimination mod Nord Stream 2, hvis den skal underlægges et særligt regelværk.

Tyskland sendte »kun« sin statssekretær på området til mandagens EU-møde, mens energi- og økonomiminister Brigitte Zypries var til en konference i Berlin.

Hos Nord Stream 2-selskabet, der er ejet af Gazprom, hæfter man sig ved, at EU-landene stadig ikke har taget en beslutning om at give EU-Kommissionen mandat til at forhandle med Rusland. Selskabet gentager desuden, at det vil være diskriminerende, hvis der skal gælde særlige regler for Nord Stream 2.

»Der er intet behov for en international aftale mellem EU og Rusland om Nord Stream 2. Et specifikt regelværk alene for Nord Stream 2 ville være diskriminerende mod en enkelt kommerciel investering - og baseret på en politisk stemning,« skriver talsmand, Jens Müller, fra Nord Stream 2 i en mail til Berlingske.