Mange bosættere har pakket

I nat udløb fristen til de jødiske bosættere i Gaza, der skal forlade hus og hjem, fordi den israelske regeringen satser på, at det gøre Israel mere sikkert og bane vejen for, at der omsider kan indgås en fredsaftale med palæstinenserne. Den satsning tror bosætterne absolut ikke på, men alligevel valgte mange i går at flytte.

Israelske bosættere og modstandere af rømningen står på en bakketop uden for den jødiske bosættelse Kfar Darom i Gaza. <br>Foto: Reuters/Nir Elias Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

GAZA: Det var meget mod deres vilje, men mange af de i alt ca. 8.000 israelske bosættere i det besatte palæstinensiske Gaza valgte alligevel i går at stuve deres indbo sammen i en container eller på ladet af en lastbil og forlade hus og hjem.

»Vi prøver ikke at tænke på, hvad det er, vi gør,« sagde den 20-årige Tamir Cohen, da han i går var ved at pakke de sidste ting i bosættelsen Dugit i det nordlige Gaza.

Han ville gerne blive, og det samme ville hans forældre, men da den økonomiske kompensation, som regeringen giver bosætterne i forbindelse med flytningen, afhænger af, hvornår de flytter, valgte de at bryde op i går.

Indbyggerne i det i alt 21 bosættelser får den fulde kompensationspakke, hvis de senest var ude af Gaza i går klokken 24.00. De, der først rømmer bosættelserne, inden hæren kommer og fjerner dem - det vil sige i løbet af mandag eller tirsdag - må vinke farvel til en del af den hjælpepakke, som regeringen har stillet dem i udsigt.

Men Tamir Cohen tror ligesom mange andre bosættere ikke på, at palæstinensernes terrorangreb vil aftage, selv om bosættelserne opgives. Heller ikke, at de kan bane vejen for fred i Mellemøsten.

»Tværtimod. Når palæstinenserne får kontrollen med hele Gaza, kan de meget nemmere ramme mål langt inde i Israel med deres raketter,« siger Tamir Cohen.Udland side 9

www.berlingske.dk

Følg rømningen af bosættelserne i Gaza