Mange børn blandt de dræbte i egyptisk angreb

Mindst 24 koptere er, ifølge egyptiske myndigheder blevet myrdet i en bus, af bevæbnede og maskerede mænd mellem Cairo og Luxor. Børn er blandt de myrdede

Et billede fra egyptisk Nile News tv viserne resterne af den bus, der blev angrebet ved en kloster 180 kilometer syd for Cairo. Mindst 24 koptere døde i angrebet. . / AFP PHOTO / Nile News / TV Grab Fold sammen
Læs mere
Foto: TV GRAB

MELLEMØSTEN: Egyptens koptiske befolkning er endnu ikke kommet sig over angrebene, der kostede flere end 50 livet i Alexandria og Tanta palmesøndag.

Og nu er Egyptens kristne mindretal igen mål for terrorangreb.
Fredag eftermiddag angreb en gruppe på op til 10 maskerede mænd, ifølge mediet Youm al-Sabaa en bus ved Minya, omkring 180 kilometer syd for hovedstaden Cairo.

“Kun tre børn overlevede,” skriver den koptiske biskop Anba Aghaton på sin Facebook side.

En videooptagelse viser døde mænd og børn liggende i sandet ved vejen.

Den egyptiske biskop har offentliggjort billeder af nogle af de døde. Skudsår i ansigterne indikerer, at flere af de døde blev skudt på klods hold.

Ifølge Samuel Tadros, egyptisk seniorforsker ved Hudson Institute, blev tre køretøjer angrebet af maskerede og bevæbnede mænd på en 28 kilometer lang grusvej, der fører op til St. Samuel klosteret uden for Minya.

“En bus med kristne pilgrimme, en minibus med børn og en lastbil med arbejdere blev angrebet,” siger han til Berlingske via telefon.
Han mener angrebet er nøje planlagt. Dels fordi køretøjerne kører langsomt på grund af grusvejen, og derfor er lettere at angribe. Dels fordi gerningsmændene har været sikre på, at de angriber kristne, da det næsten udelukkende er kristne, der besøger klosteret.

“Det er en del af den seneste trend,” siger Samuel Tadros.

Selvom ingen terrororganisation har taget ansvaret for angrebet endnu, er han overbevist om, at der ligesom i Alexandria og Tanta, er tale om Islamisk Stat.

“For nogle år siden, var Islamisk Stat kun til stede i den nordlige del af Sinaihalvøen. Angrebet i Cairo i december 2016, i Alexandria og Tanta palmesøndag, og nu dette, er et tydeligt tegn på, at Islamisk Stat ekspanderer til det egyptiske fastland,” siger han.

Ifølge en analyse, som Mokhtar Awad har skrevet i The Atlantic er angrebene mod Egyptens kristne en kold og kalkuleret strategi for Islamisk Stats vedkommende.

“Islamisk Stat håber, at man ved at skabe sekterisk splid i Egypten, kan tage det første skridt mod landets undergang,” skriver han.

At Islamisk Stat i stigende grad er i stand til at rette angreb mod kristne i Egypten, menes at være en kombination af to fænomener. For det første fordi Islamisk Stat er under pres i Irak og Syrien, hvilket får IS-jihadister til at “emigrere” til Egypten. For det andet fordi der tilsyneladende i nogle områder af Egypten er nye rekrutter at finde, samt sympati for Islamisk Stats ideologi.

I november 2014 svor den egyptiske terrororgaisation Ansar Bet al-Maqdas troskab til Islamisk Stat og skiftede navn til Wilayat Sina (Sinaiprovinsen). Siden har terrororganisationen ført en massiv kamp mod den egyptiske hær i Sinai. En kamp, der indtil videre, ifølge det israelske dagblad Haaretz, har kostet mere end 1000 egyptiske soldater livet.

Israel og Egypten har, ifølge Haaretz et omfattende sikkerhedssamarbejde mod Islamisk Stat i Sinai. Israel er blevet angrebet med raketter fra Sinai en række gange de seneste år.