Mange amerikanere har fået en ny helt under coronakrisen: »Hvorfor stiller han ikke op til præsidentvalget?«

New York-guvernøren Andrew Cuomo bliver hyldet for sin indsats, mens storbyen er voldsomt ramt af coronavirus. »Jeg tror ikke, vi har hørt det sidste til ham,« siger Mads Fuglede i denne uges udgave af Kampagnesporet.

Andrew Cuomo besøger her Jacob Javits Center og annoncerer planer om at omdanne bygningen til et felthospital. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bryan R. Smith/Ritzau Scanpix

Kriser har det med at skabe helte på ingen tid.

Efter 9/11 blev New Yorks republikanske borgmester Rudy Giuliani hyldet for sin håndtering af den katastrofale situation og blev kaldt »hele USAs borgmester«.

Under coronakrisen er en ny helt dukket op i New York: Statens guvernør, Andrew Cuomo.

I denne uges udgave af Berlingskes podcast »Kampagnesporet« taler værterne Mads Fuglede og David Trads om, hvordan Andrew Cuomo nu hyldes som »hele USAs guvernør«.

New York har udviklet sig til epicentret for det amerikanske coronaudbrud. Knap halvdelen af alle de amerikanske tilfælde er registreret i staten med millionbyen af samme navn. Her er 457 personer døde, og byen frygtes lige straks at løbe tør for respiratorer.

Hver eneste dag holder Andrew Cuomo pressemøder for at fortælle seneste nyt om responsen. Og millioner af amerikanere følger med – også uden for New York.

Guvernøren er ikke bange for at kritisere præsident Donald Trump, som han mener har handlet alt for sent.

»Vil I have et klap på skulderen for at have sendt 400 respiratorer,« spurgte guvernøren retorisk regeringen på et pressemøde forleden.

»Hvad skal jeg bruge 400 respiratorer til, når jeg har brug for 30.000? I kan udpege de 26.000 mennesker, der kommer til at dø, fordi I kun sendte 400 respiratorer.«

Hans pressebriefinger bliver set som præcise, troværdige og empatiske. For mange af de amerikanere, som er utilfredse med Donald Trumps mere ubekymrede tilgang til coronavirussen, bliver Andrew Cuomo set som en alternativ lederskikkelse, forklarer Mads Fuglede.

»Når der sker sådan noget her, så skriger folk på dygtige ledere. Nogle læner sig op ad præsidenten i den her situation. Andre er ikke tilfredse med ham, og der synes Cuomo at være en perfekt substitut,« siger han.

Værterne fortæller, at mange demokratiske vælgere nu spørger sig selv, hvorfor Andrew Cuomo ikke stillede op til det demokratiske primærvalg.

»Hvis nu Donald Trump genvinder valget, så kan vi vel godt sige, at Andrew Cuomo er en mulig demokratisk kandidat i 2024?« spørger David Trads.

Mads Fuglede vurderer, at Andrew Cuomo kan komme til at få en fremtrædende rolle i en Joe Biden-regering, hvis demokraten vinder valget til november.

»Jeg tror ikke, vi har hørt det sidste til ham.«

I denne uges udgave af Kampagnesporet diskuterer Mads Fuglede og David Trads blandt andet også, hvordan Donald Trump har håndteret krisen. Og så hylder de countrystjernen Kenny Rogers, der for en uge siden døde i en alder af 81 år.

Som sædvanlig er der også masser af musik.

Hør flere afsnit af kampagnesporet her.