Mandskab må blive længere på rumstation

Særlig komité har indledt en politimæssig efterforskning af mislykket raketopsendelse.

På dette foto fra NASA, hvor russeren Aleksej Ovtjinin og amerikaneren Nick Hague, vinker farvel før deres mislykkede mission. Raketopsendelsen fra Kasakhstan blev aflyst umiddelbart efter dens begyndelse på grund af en fejl i en løfteraket. Bill Ingalls/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mandskabet på den Internationale Rumstation vil måske være tvunget til at blive der frem til begyndelsen af januar. Det skriver Interfax.

Samtidig siger russiske embedsmænd ifølge AFP, at der er indledt en politimæssig efterforskning af en mislykket raketopsendelse torsdag.

Interfax skriver med henvisning til unavngivne kilder, at mandskabet kan blive nødt til at blive på rumstationen til ind i det nye år.

Rapporten kom samtidig med, at Rusland meddelte, at det aflyser alle ubemandede missioner med Sjus-raketter i år.

En særlig efterforskningskomité er blevet nedsat og dens medlemmer er begyndt at undersøge Bajkonur-kosmodromen i Kasakhstan, hvor raketopsendelsen skete. Samtidig er en række dokumenter blevet beslaglagt, skriver russiske nyhedsbureauer.

I en erklæring fra komitéen hedder det, at der vil være fokus på, om alle sikkerhedsregler er blevet overholdt under forberedelserne af raketopsendelsen, som blev aflyst kort efter affyring.

Missionen blev dermed til en kamp for at få mandskabet sikkert ned til Jorden igen.

Om bord i raketten var den russiske kosmonaut Aleksej Ovtjinin og den amerikanske astronaut Nick Hague. De to astronauter havde kurs mod ISS for at hjælpe med reparationer på rumstationen.

Ifølge USA's rumagentur, Nasa, var der tale om en fejl i en løfteraket.

I en sikkerhedskapsel skød astronauterne sig ud af deres fartøj og satte mod jorden.

Lidt efter klokken 11 skrev det russiske nyhedsbureau Interfax, at faldskærme fra kapselen kunne ses fra jorden.

Astronauten og kosmonauten landede i god behold ifølge Nasa 20 kilometer øst fra det sted, hvor de blev sendt op.

Den russiske rumfartsindustri har været ramt af en række problemer i de seneste år - blandt andet tab af en række satellitter og et lastrumfartøj.

/ritzau/AFP