Manden der ville være terrorist

Alle advarselsklokker ringede, når Omar Mateen åbnede munden. Men ingen tog sig af det.

Mens han dræbte løs, var han på de sociale medier og sendte den ene makabre besked ud efter den anden. Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT

Siden barndommen drømte han om at blive terrorist. Og siden at dø for politiets kugler. Natten til sidste søndag ved fem-tiden fik den 29-årige Omar Mateen begge dele opfyldt, da, da et SWAT-team fra politiet langt om længe væltede en væg og stormede ind på det homoseksuelle diskotek »Pulse« i Florida-byen Orlando, hvor han tre timer forinden havde forskanset sig. Indtil da havde han dræbt 49 gæster og såret 53 andre i et vanvidsamokløb og i en blanding af religiøse rus og et tilsyneladende bundløst had til homoseksuelle. Måske fordi han selv havde et uafklaret forhold til det.

Mens han dræbte løs, var han på de sociale medier og sendte den ene makabre besked ud efter den anden. Han SMSede med sin hustru, Nomaa Salma. »Se nyhederne«, lød ordren. Han ringede tilsyneladende til 14 personer deriblandt alarmcentralen 911 og sagde, at han havde svoret troskab til Islamisk Stat. Og til en ven.

»Ægte muslimer vil aldrig acceptere den beskidte måde, folk i Vesten lever på,« skrev han blandt andet på Facebook i pauserne i myrderierne. Han skrev videre, at aktionen var en hævn for russernes og amerikanernes bombardementer i Syrien og i Irak, og han lagde ikke skjul på, at denne aktion kun var begyndelsen til en række terroraktioner de kommende dage.

Følelsesmæssigt forstyrret

Godt en uge efter den forfærdelige terroraktion tegner der sig et portræt af en følelsesmæssig forstyrret person med et uafklaret forhold til sin seksualitet. Med en problematisk barndom og et ungdomsliv, der blev levet skiftevis i moskeen i byen Port Pierce og i et fitnesscenter, hvor han en overgang var på steroider for at få musklerne større.

Han kom i moskeen tre-fire gange om ugen, beretter den lokale imam, der også fortæller, at han på det seneste var kommet i moskeen sammen med sin søn. Det er den samme moske, som USAs første selvmordsbomber, Mohammed Abusalha, kom i, og politiet mener, at Mateen og Abusalha kendte hinanden godt. Det var blandt andet også derfor, at Mateen i 2014 for anden gang blev undersøgt af FBI og blev frifundet for terrorforbindelser ligesom året før, hvor han også blev undersøgt, fordi han pralede med sine påståede terrorforbindelser både til den sunnimuslimske al-Qaeda organisation og den shiamuslimske Hizbollah.

Der er total forvirring omkring hans muslimske tilhørsforhold som så meget andet, der omgærer Omar Mateens liv. For spørgsmålene hober sig op her godt en uge efter terroraktionen. Hvem var han? Var han syg eller religiøs fanatiker? Var han selv homoseksuel?

Terroristspire

Alt det vides ikke med sikkerhed. FBI går efter alle de spor, de kan finde. Men der tegner sig et foruroligende portræt af en ung mand, der i den grad bar alle spor af at ville være terroristspire uden på tøjet. Hans kollega i sikkerhedsfirmaet G4S, som han havde været ansat i siden 2007, har tidligere meddelt arbejdsgiveren, at Mateen gik rundt og pralede med sine forbindelser til terrororgansationer i Mellemøsten. Han talte ofte om al-Qaeda. Da Mateen var ti år, truede han med at skyde sine klassekammerater. Han blev flere gange sendt hjem fra skole, fordi han sagde, at han ville hente sin pistol og skyde alle.

Og i gymnasiet blev han også ofte sendt hjem, fordi han havde truet sine medstuderende og lærerne med at skyde dem.

»Han pralede med, at Osama bin Laden var hans onkel,« som en af hans klassekammerater fra dengang huskede det ifølge netmagasinet TMZ.

Han legede flyvemaskine den dag i september 2001, da terrorister tvang fly ind i World Trade Center og i Pentagon. Senere forsøgte han flere gange at blive optaget på politiskolen. Han blev ansat i fængselsvæsenet, men blev fyret i sin prøvetid. Hvorfor, er der ingen, der husker. Papirerne fra dengang er forsvundet. Men han fik uden problemer job i sikkerhedsfirmaet G4S, hvor han opnåede tilladelse til at købe de våben, han ville, når han skulle bevogte boligområder i Florida. Som f.eks. i det lukkede boligområde PGA Village, som er rystede over, at Omar Mateen var garantien for, at beboerne kunne sove roligt om natten.

»Jeg er så rasende, at jeg ikke ved, hvad jeg skal gøre,« som en af beboerne sagde, da Berlingske besøgte byen Port Saint Lucie, hvor Omar Mateen senest boede.

Privatliv i ruiner

Hans privatliv lå i ruiner. Hans kone forlod ham, fordi han var voldelig. Med sin nuværende hustru Nomaa Salma har han en søn på tre år. Og hun bliver afhørt, fordi hun tilsyneladende vidste besked om, hvad han var igang med uden at orientere myndighederne. Blandt andet var hun med, da han foretog en studietur til Disney World, der måske også var et mål for ham.

Og så kom han gennem mindst tre år på det homoseksuelle diskotek »Pulse«, som han for godt en uge siden myrdede løs i. Han sad ofte med sin drink uden at kontakte andre. Men han var aktiv på datingsiderne, hvor han angiveligt også distribuerede nøgenbilleder af sig selv.

Hans barndom var også problematisk med en far, der blev tævet af sin kone. Faderen selv optræder i militæruniform i sit eget tv-program for eksilafghanere. Faderen kalder sig for Afghanistans sande præsident og viser billeder af sin »regering« og hylder Taleban som sande krigere.

Var sønnen religiøs? Ikke ifølge faderen, som overfor Berlingske også afviser, at sønnen var homoseksuel.

»Men måske førte han mig bag lyset. Hvad ved jeg egentlig om min egen søn? Der er så meget, jeg åbenbart ikke ved,« siger han.