Manden bag Stockholm-angreb: Illegal migrant, bygningsarbejder, behagelig nabo og terrorist

Ingen – heller ikke sikkerhedspolitiet – forudså, at en 39-årig usbeker med islamistiske sympatier ville dræbe uskyldige mennesker.

Terror i Stockholm. Den 39-årige terrormistænkte Usbeker havde tilknytning til den midterste lejlighed med de fallerede altankasser. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Formiddagssolen skinner søndag på den tomme lejlighed på 1.-salen i det gule betonbyggeri.

Tre visne blomsterkasser hænger tilbage på lejlighedens slidte altan sammen med en lyskæde med stjerner og en omvendt hestesko på et søm.

Lørdag ransagede politiet lejligheden og førte flere personer, der opholdt sig i den, til afhøring som et led i efterforskningen af angrebet fredag eftermiddag, hvor fire blev dræbt og 15 såret i hjertet af Stockholm.

På en af de i andre små altaner på facaden af boligblokken i Vårberg sidder en kvinde og taler i telefon.

Hun kendte ikke personerne fra lejligheden, men fortæller, at alle, hun har talt med i opgangen, er rystede over gårsdagens politi­aktion og det store opbud af betjente i kvarteret.

»Det er svært at fatte, at han har boet så tæt på,« siger hun.

I opgangen ved nummer 9 har døren ind til den ransagede lejlighed påklistret et gult klister­mærke med »avspärrat« skrevet med blokbogstaver.

Underboen til den ransagede lejlighed, en ældre kvinde, fortæller på vej ud ad døren med sin datter, at der aldrig var problemer med de nu tilbageholdte beboere.

Hun beskriver dem som »høflige« og »flinke« folk.

»Behagelige naboer i dagtimerne – borte fra lejligheden om natten,« fortæller underboens datter:

»Vi er alle meget chokerede over det her.«

Et andet navn på postkassen

Den 39-årige mand, som ifølge svensk politi fredag eftermiddag stjal en 12 tons tung lastbil i det indre Stockholm og omkring klokken 14:45 torpederede en menneskemængde på gågaden, Drottninggatan, havde få timer forinden opholdt sig i den pågældende lejlighed på 1. sal i Vårberg.

Det skriver den svenske avis Expressen, som citerer politikilder.

Angiveligt boede den 39-årige usbeker i lejligheden med flere andre voksne mænd, selv om der på døren og postkassen kun står et enkelt navn. Ifølge Dagens Nyheter skal manden desuden have haft postadresse et andet sted, hos en usbekisk kvinde, der over for svenske medier beretter, at hun hverken kendte ham særligt godt, eller havde andet med ham at gøre.

Den 39-årige blev imidlertid pågrebet af politiet i et helt tredje område, i Märsta, klokken 20.00 fredag, angiveligt med skader, som stemmer overens med lastbilens kollision med indgangen til Åhléns-varehuset, skriver Svenska Dagbladet.

Efter udåden i centrum var han flygtet med tog mod Arlanda-lufthavnen, og herfra skal han have taget en bus til Märsta, et stykke uden for hovedstaden.

Siden har myndighederne bekræftet, at manden oprindeligt kommer fra Usbekistan, hvor han ifølge flere medier angiveligt har kone og barn.

Dagens Nyheter, DN, skriver, at den 39-årige 10. november 2014 fik afslag på opholds­tilladelse, og at Migrationsverket herefter udviste manden. Han fik fire uger til at forlade Sverige, men gjorde det ikke og har levet ulovligt i landet siden. Ifølge DN efterlyste svensk politi ham af samme grund 27. februar i år.

Det svenske medie har desuden gennemgået mandens profiler på sociale medier, hvor han skal have givet udtryk for ekstremistiske holdninger.

Eksempelvis delte han i 2013 en artikel, som hyldede personerne bag bombeattentatet ved Boston Marathon det år. Ved årsskiftet delte han to Islamisk Stat-videoer, og han har »liket« flere Islamisk Stat-forherligende opslag på Facebook, skriver DN.

Expressen har ligeledes gransket den 39-åriges profiler online og hæftet sig ved, at flere af hans kontakter her kan sættes i forbindelse med den erklærede ikke-voldelige organisation, Hizb-ut-Tahrir. Avisen understreger dog, at der ikke umiddelbart er andet, der knytter den 39-årige til denne organisation.

Tilforladelig

Den 39-årige har blandt andet arbejdet med at fjerne asbest fra bygninger, og over for Svenska Dagbladet beskriver en tidligere arbejdsgiver – som naboen i Vårberg – den usbekiske formodede gerningsmand som tilforladelig.

»Han var som hvem som helst, ganske behagelig og fåmælt som mange andre. Han stak ikke ud på nogen måde. Vi ville ikke have kunnet forudse dette,« siger arbejdsgiveren til Svenska Dagbladet, som også skriver, at usbekeren under et jobinterview skal have fortalt, at han havde viden om sprængstoffer.

Ikke desto mindre beretter samme avis, at den 39-årige usbeker havde været i søgelyset hos det svenske sikkerhedspoliti, SÄPO, som reagerede på underretninger om manden, men ikke fandt grund til at følge ham nærmere.

I alt har politiet i løbet af weekenden talt med op mod 500 personer i forbindelse med efterforskningen af angrebet, skriver Ritzau, og ifølge en pressemeddelelse fra den svenske anklagemyndighed blev endnu en person søndag eftermiddag hentet ind til afhøring.

Dermed er i alt syv personer i politiets varetægt, ud over usbekeren, mistænkt for at have spillet en rolle i angrebet.

Tilbage i Vårberg er legepladsen tom foran den gule betonbygning, som er en del af de boligblokke, der blev opført i kvarteret i 70erne for blandt andet at huse gæstearbejdere.

Ved den mistænkte vanvidschaufførs formodede bopæl kommer et kurdisk par med et barn på søndagsgåtur forbi for at spørge ind til, hvad postyret i deres nabolag handler om.

Faderen ryster på hovedet ved oplysningen om, at den 39-årige usbeker kommer fra Vårberg og angiveligt sympatiserer med volds­parate islamister.

»De er ikke rigtigt kloge, nogle af de folk. De tror på hvad som helst. Islamismen handler om magt og politik, men de tror, det handler om Gud. De tror, at hvis de ødelægger verden her på jorden, så kommer de i himlen. At hvis de dræber små børn, at de så kommer i himlen,« siger han og ryster igen på hovedet.

Søndag blev tre af de fire dødsofre fra fredagens angreb identificeret, efter at de pårørende var blevet orienteret. En 31-årig belgisk kvinde, en 41-årig britisk mand og to svenskere, heriblandt en 11-årig pige er blandt de omkomne.

Den 39-årige mistænkte gerningsmands advokat har over for svenske medier afvist at fortælle, hvordan hans klient forholder sig til sigtelsen.