Manden bag Muhammed-film anholdt

Kontroversiel filmskaber er blevet anholdt i Los Angeles for at have brudt sin prøveløsladelse.

Nakoula Basseley Nakoula er eskorteret fra sit hjem. Han er anholdt, fordi han har overtrådt betingelserne for en prøveløsladelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRET HARTMAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USA: Manden bag den omstridte film, »Innocence of Muslims«, der de seneste uger har været årsag til store protester i Mellemøsten, er blevet anholdt i Los Angeles.

Årsagen er ifølge de amerikanske myndigheder, at den 55-årige skaber af filmen, Nakoula Basseley Nakoula, har overtrådt betingelserne for sin prøveløsladelse fra 2011 efter en 21 måneder lang fængselsstraf for bedrageri. Blandt andet måtte han ikke bruge internettet i en periode på fem år uden tilladelse fra sin værge.

Natten mellem torsdag og fredag dansk tid blev et retsmøde afholdt for lukkede døre.

Nakoula, der er kristen og oprindeligt fra Egypten, gik under jorden, efter at det blev afsløret, at han stod bag den islamkritiske film. Efter at protesterne brød ud i Mellemøsten, identificerede filmskaberen sig som Sam Bacile og sagde blandt andet til nyhedsbureauet AP, at han med filmen ville skildre sandheden om Muhammed og islam, som han sammenlignede med kræft. Senere blev det afsløret, at Bacile i virkeligheden var Nakoula – herefter forsøgte han at gemme sig fra offentligheden.

Skuespilleren Cindy Lee Garcia, som spiller med i »Innocence of Muslims« hævder, at hun og filmens andre skuespillere blev narret til at spille med i en eventyrfilm om Egypten, men i virkeligheden endte med at være med i en islam-kritisk film. Hun har sagsøgt filmskaberen og kræver filmen fjernet fra internettet.

En minister i den pakistanske regering har udlovet en dusør på knap 575.000 kroner til den person, der dræber Nakoula.

Ved FNs generalforsamling i New York i disse dage har USAs præsident Barack Obama og udenrigsminister Hillary Clinton lagt afstand til filmen, der stadig er at finde på YouTube.