Manden bag lastbilangreb: Afhængig af kokain, radikaliseret i Tyrkiet og efterlyst i hjemlandet

Rakhmat Akilov, manden bag fredagens lastbilangreb i Stockholm, er efterlyst af myndighederne i hjemlandet Usbekistan. Det skriver svenske medier om den 39-årige uzbeker, der både er islamist og kokainist.

Svenske myndigheder udsendte i weekenden dette efterlysningsbillede af den 39-årige usbeker Rakhmat Akilov. Fold sammen
Læs mere
Foto: TT NEWS AGENCY

Manden bag terorangrebet i Stockholm i fredags har siden februar været efterlyst af myndighederne i sit hjemland, Usbekistan.

Det beretter Svenska Dagbladet på baggrund af oplysninger fra de usbekiske myndigheder.

Den 39-årige Rakhmat Akilov er mistænkt for forbrydelser med forbindelse til religiøs ekstremisme, som Svenska Dagbladet formulerer det. Bl.a. skal han have produceret og spredt materiale til fare for sikkerheden i det asiatiske land, der bliver beskrevet som en diktasturstat. Dertil kommer, at han skal have været aktiv i ekstremistiske grupperinger, tilføjer avisen.

Den svenske avis har oplysningerne fra bl.a. nyhedsbureauet Interfax, TT og Radio Free Europe/Radio Libertys (RFERL) usbekiske tjeneste.

Samtidig kan Ritzau oplyse, at gerningsmanden bag fredagens lastbilangreb i Stockholm ifølge en usbekisk kilde har forsøgt at rejse til Syrien for at tilslutte sig Islamisk Stat (IS).

Ifølge kilderne er manden bag angrebet vokset op i Samarkand. Han arbejdede som svejser og var gift med en kvinde, der drev handel i Tyrkiet. Af samme grund var parret tit i Tyrkiet. Sammen har de fire børn.

Manden bag drabet på fire mennesker og 15 sårede på Drottninggatan blev skilt i 2012, hvorefter han flyttede til Tyrkiet, hvor der ifølge Svenska Dagbladets kilder i Sverige ikke er visumpligt for usbekere.

Angiveligt var han ikke synderligt religiøs hjemme i Usbekistan. Men i Tyrkiet skulle han være blevet radikaliseret. Dog uden at nære en større religiøs indsigt, tilføjer usbekiske kilder i Sverige.

Således kan kilder kilderne over for Svenska Dagbladet bl.a. berette, at »han end ikke vidste, hvordan man beder« i en moske. Til gengæld var Rakhmat Akilov optaget af og udviste sympati for IS i Syrien.

I takt med, at han blev radikaliseret, udviklede han et stofmisbrug, forlyder det. Ikke mindst var han afhængig af kokain.

Den svenske avis skriver med henvisning til BBC, at uzbekerens opvækst i en stor familie ikke religiøst præget.

Rakhmat Akilov søgte svensk opholdstilladelse i november 2014. Knap et halvt år senere afslog Migrationsverket hans ansøgning og  besluttede, at han skulle udvises. Han klagede, fik afslag og samtidig sit pas inddraget. I december 2016 fik han besked om at forlade Sverige inden for 40 dage. Men da politiet ville hente ham fire uger senere, var han væk, fortæller avisen Expressen.