Mandelas kiste fremme i barndomsbyen

Nelson Mandelas kiste er kommet godt frem til barndomsbyen Qunu i Sydafrika, hvor han søndag skal begraves.

Foto: GIANLUIGI GUERCIA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SYDAFRIKA: Et militærfly med de jordiske rester af den tidligere sydafrikanske præsident og landsfader Nelson Mandela er lørdag kommet frem til hjembyen Qunu, meddeler nyhedsbureauet AFP.

Det er foreløbig sidste stop på det 95-årige ikons lange rejse i livet, som ellers ikke har skortet på oplevelser af den ene og den anden slags, for her skal den store statsmand søndag bisættes.

Kisten med den afdøde Mandela, som er svøbt ind i det sydafrikanske flag, blev fragtet fra lufthavnen i Mthatha til Qunu, som ligger 700 kilometer syd for Sydafrikas største by, Johannesburg.

Her blev kisten modtaget af 17-årige Lusanda Shasha, der sammen med tusindvis af andre sørgende sydafrikanere i flere timer havde ventet på at sige et sidste farvel til deres helt.

»Vi kommer til at savne ham så meget,« sagde hun, da kortegen forsvandt ud af syne, ifølge Reuters.

Nelson Mandelas begravelse på søndag afslutter dermed ti dages national landesorg og global hyldest, hvor kisten med hans lig de seneste tre dage er blevet kørt gennem hovedstaden, Pretoria. Her havde titusindvis af sydafrikanere taget opstilling langs ruten, så de kunne få et sidste lille glimt af deres elskede »Madiba«, som var Nelson Mandelas yndede kaldenavn.

Det ventes, at mindst 5.000 mennesker vil deltage i den officielle begravelse. Men når den er afviklet, vil den faktiske begravelse finde sted, og den vil – efter familiens ønske blive strengt privat, siger Phumla Williams, en talskvinde fra den sydafrikanske regering, til AFP.

»Familien har oplyst, at de ønsker at gøre begravelsen til et familieanliggende. De vil ikke have, at den bliver TV-transmitteret. De ønsker ikke, at folket skal se, når kroppen bliver sænket i jorden,« siger hun.

Den verdensberømte ærkebiskop Desmond Tutu er ifølge ham selv »ikke akkrediteret til arrangementet og vil derfor ikke deltage«, siger datteren, Mpho Tutu, til AFP.

Tutu og Mandela var meget tætte venner, og da Mandela blev løsladt efter 27 års fængsel, tilbragte han sin første nat som en fri mand i Tutus hjem.

Blandt gæsterne vil blandt andet være Storbritanniens Prins Charles, Norges tidligere statsminister Jens Stoltenberg og flere stats- og regeringsledere fra hele verden – blandt andet den amerikanske præsident, Barack Obama. Også den danske kronprins Frederik deltager.

TV: