Mandela lægges til skue i Pretoria

De jordiske rester af Nelson Mandela er onsdag morgen blevet kørt til regeringshovedkvarteret i Pretoria, hvor landsfaderen vil blive lagt i en åben kiste i tre dage forud for begravelsen søndag.

Foto: POOL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SYDAFRIKA: Forud for sin begravelse i hjembyen Qunu på søndag lægges tidligere præsident og landsfader Nelson Mandela fra onsdag morgen og tre dage frem på lit de parade i regeringshovedkvarteret Union Buildings i Pretoria.

Her vil offentligheden samt særligt inviterede gæster få mulighed for at sige et sidste farvel til Mandela, som vil ligge til skue i en åben kiste, oplyser BBC.

For at give flest mulige sydafrikanere mulighed for at tage ordentligt afsked med deres elskede landsfader, vil kisten med Mandela hver morgen i løbet af de tre dage blive kørt i kortege gennem hovedstaden, hvor regeringen har opfordret sydafrikanerne til at tage opstilling langs ruten.

Union Buildings er det officielle hjemsted for den sydafrikanske regering og præsident Jacob Zuma og der, hvor Nelson Mandela i 1994 blev taget i ed som landets første sorte præsident.

Mandelas familie og udvalgte gæster vil få mulighed for at komme ind og se ham fra onsdag klokken ni dansk tid. Herefter vil der blive åbnet for offentligheden fra middag til klokken 17.30 lokal tid onsdag, torsdag og fredag.

På lørdag flyves Nelson Mandelas kiste til Mthatha i den østlige Cape-provins, hvor det regerende ANC-parti vil tage afsked med ham. Efter det flyves hans kiste til Qunu, hvor begravelsen finder sted søndag.

Der vil i ugens løb desuden blive holdt en række mindehøjtideligheder. Den største ceremoni fandt sted tirsdag på Soccer City-stadion uden for Johannesburg, hvor 100 statsledere fra hele verden og 90.000 sydafrikanere hyldede Nelson Mandela.

Fra talerstolen kaldte den amerikanske præsident, Barack Obama, blandt andet Mandela for en af »historiens giganter«, mens han drog en parallel fra Mandelas kamp mod apartheid-styret til USAs egen rejse frem mod racemæssig retfærdighed.