Mand med machete angriber soldat ved Louvre: Det her har »terrorkarakter«

En person har angiveligt forsøgt at trænge ind på det franske kunstmuseum Louvre i Paris med en machete og en rygsæk i hånden. Endnu en mand er angiveligt anholdt, men det er endnu uklart, om han kan kobles til angrebet.

Foto: PHILIPPE WOJAZER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En fransk soldat har fredag formiddag åbnet ild efter at være blevet angrebet i det centrale Paris.

Angriberen forsøgte formentlig at komme ind på museet Louvre med to rygsække og bevæbnet med en mahcete, men blev stoppet af soldaten, oplyser en politikilde.

Soldaten fik passificeret angriberen ved at skyde mod ham. Han forsøgte først at neutralisere ham med nærkampsteknikker, men da det ikke lykkedes, affyrede han fem skud og ramte ifølge politiet angriberen i blandt andet maveregionen, skriver Le Figaro.

Manden er tilbageholdt af politiet og befinder sig aktuelt på operationsbordet på Georges-Pompidou-hospitalet. Hans tilstand er ifølge Le Parisien kritisk. Han er endnu ikke identificeret.

»Allahu Akbar«

Da han angreb soldaten, råbte han ifølge politiet »Allahu Akbar« (»Gud er stor« på arabisk, red.), oplyste politipræfekt i Paris Michel Cadot efterfølgende. De ord er tidligere blevet brugt i forbindelse med angreb udført af militante islamister.

»Vi har at gøre med et angreb udført af en enkelt person, som var åbenlyst aggressiv og udgjorde en direkte trussel og hvis udtalelser overbeviste os om, at han ønskede at udføre et terroranslag,« sagde han videre ifølge News Sky.

Det franske indenrigsministeriums talsmand, Pierre-Henri Brandet, har dog oplyst, at endnu en person er anholdt efter at have »opført sig mistænkeligt«. Men det er endnu uklart, om vedkommende har nogen forbindelse til angrebet.

Premierminister: Ligner terror

Ifølge Frankrigs premierminister, Bernard Cazeneuve er det »oplagt«, at der er tale om »et angreb af terrorkarakter«.

Der blev ikke fundet sprængstoffer i mandens rygsække, men sagen er alligevel overdraget til den franske anklagemyndigheds særlige antiterrorenhed.

Det franske indenrigsministerium har på Twitter betegnet hændelsen som alvorlig. Sikkerheden er truet, fremgår det.

Angrebet fandt sted omkring kl. 10 lokal tid, skriver det franske medie RTL.

Soldaten, der åbnede ild, var på det tidspunkt på patrulje ved indkøbscentret Carrousel ved siden af Louvre. Han er en del af Operation Sentinelle, der er en del af Frankrigs modsvar på de mange terrorangreb, landet har været udsat for de senere år.

Le Parisien skriver, at to soldater er såret i forbindelse med episoden. Den ene skulle være lettere såret med en flænge i hovedbunden, der er blevet lappet sammen med tre sting. Den anden har ifølge Le Parisien forvredet anklen. Tidligere forlød det ellers, at han var ramt i maven, men det er altså ikke tilfældet, skriver mediet.

1.000 personer evakueret

Louvre og pladsen foran museet er blevet evakueret, og fransk militær patruljerer i øjeblikket i området. Også en toglinje er stoppet, skriver det franske indenrigsministerium på Twitter.

Der var ifølge politiet omkring 1.000 besøgende på Louvre, da angrebet fandt sted. Tidligere tal lød på 250, men det har politipræfekt Michel Cardot efterfølgende rettet.

De besøgende blev straks ført til sikre steder i museet og er nu ved at blive evakueret i mindre grupper.

En lang række franske politikere hylder via de sociale medier soldaternes mod og handlekraft.

»Jeg hylder vores sikkerhedsstyrkers koldblodighed, da de uskadeligjorde angriberen. Al min støtte og beundring,« skriver den konservative præsidentkandidat Francois Fillon eksempelvis på Twitter.

Men kun  Marine Le Pen og andre repræsentanter for Front National, der understreger angrebets efter al sandsynlighed islamiske karakter.

»Opbakning til vores soldater, som befinder sig i første linje i kampen mod islamisternes barbariske trusler,« skriver Marine Le Pen på Twitter.

Louvre er et af verdens mest populære museer. Det er her, det ikoniske maleri af Mona Lisa hænger, og flere millioner gæster årligt museet. I 2016 lå besøgtallet ifølge AFP på 7,3 millioner mennesker.

Artiklen fortsætter under billederne.

Foto: PHILIPPE WOJAZER.

Foto: JACKY NAEGELEN.

Foto: JACKY NAEGELEN.

Foto: PHILIPPE WOJAZER.

Fredag er det præcis to år siden, at tre franske soldater blev udsat for et lignende knivangreb i Nice. Angrebet skete ved et jødisk medborgerhus, hvor soldaterne stod vagt, da gerningsmanden pludselig hev en kniv op af tasken og angreb dem.

Frankrig hårdt ramt af angreb

Frankrig - og særligt den franske hovedstad - er de seneste to år blevet ramt af flere angreb med mange dræbte og sårede.

13. november 2015 angreb terrorister flere steder i Paris blandt andet det populære spillested Bataclan. Med våben og selvmordsbælter fik terroristerne, der havde udtrykt sympati med terrorbevægelsen Islamisk Stat, dræbt 130 personer.

Tidligere samme år blev satiremagasinet Charlie Hebdo ligeledes angrebet af terrorister, der trængte ind i redaktionslokalet og skød vildt omkring sig, og få dage efter udspillede et gidseldrama sig i et jødisk supermarked i byen.

Sidste år blev 86 personer dræbt, da en tunesisk mand kørte en lastbil ind i en stor menneskemængde, der var forsamlet på promenaden i Nice i forbindelse med fejringen af Bastille-dagen i juli.

Opdateres...