Mand løslades efter tre årtier på dødsgangen

En 58-årig amerikaner blev i 1985 idømt dødsstraf for at have dræbt to mænd. Nu har det vist sig, at han er uskyldig, og han er blevet løsladt efter 30 år på dødsgangen i Alabama.

Anthony Ray Hinton tører tårer væk uden for Jefferson County Jail efter sin løsladelse fra dødsgangen, hvor han havde siddet i 28 år. Fold sammen
Læs mere
Foto: BOB FARLEY

Efter tre årtier i fængsel - på dødsgangen i et fængsel i den amerikanske sydstat Alabama - er den 58-årige Anthony Ray Hinton blevet løsladt.

»Alt hvad de behøvede, var at teste revolveren,« sagde han til journalister ifølge CNN, da han blev løsladt fredag morgen lokal tid.

Anthony Ray Hinton blev i 1985 dømt for mordet på to ledere af fastfood-restauranter. Men en ny retssag blev sat i værk i 2014, efter våbeneksperter 12 år tidligere bevidnede, at den revolver, Hinton angiveligt havde brugt til forbrydelsen, ikke kunne linkes til bevismaterialet i nogen af tilfældene.

»Når du mener, du er høj og mægtig og hævet over loven, skal du ikke stå til ansvar over for nogen. Men jeg har en nyhed til jer - alle, der har spillet en rolle i at sende mig til dødsgangen, I vil stå til ansvar for Gud,« sagde Anthony Ray Hinton, da han blev løsladt.

Den 58-årige sorte amerikaner har lige siden sin anholdelse fastholdt, at han var uskyldig, fortæller organisationen Equal Justice Initiative, der har hjulpet ham til med at få sin sag for retten igen.

Organisationens direktør, Bryan Stevenson, sagde ved løsladelsen, at det er skuffende og bekymrende, at statslige anklagere længe afviste at genoptage sagen trods overbevisende og pålidelig dokumentation for, at Anthony Ray Hinton var uskyldig.

Efter sin løsladelse vil Anthony Ray Hinton nu bruge weekenden sammen med gode venner, og så skal han orientere sig i sin nyvundne frihed og finde ud af, hvad han vil lave.