Mand har forskanset sig efter drab på fem betjente: Råber »enden er nær«

OPDATERES: Snigskytter i Dallas skød i nat lokale betjente én for én, og fem er døde. Politiet har anholdt tre og forhandler med yderligere én mulig gerningsmand. »Enden er nær,« råber han til betjentene.

Foto: Ron Jenkins. 71 betjente sikrede en demonstration, som fredag morgen dansk tid gik gennem Dallas, og snigskytter skød 11 af dem. Fire af dem døde. En mulig gerningsmand har forskanset sig og råber til politiet, at » enden er nær,« og at han vil dræbe flere betjente. 
Læs mere
Fold sammen

En fredelig demonstration i Dallas har fredag morgen dansk tid udviklet sig til et mareridt.

Midt under en tale vendt mod politibrutalitet skar lyden af hurtigt-affyrede skud gennem luften, og én for én begyndte de betjente, som sikrede demonstrationen, at falde til jorden.

Snigskytter skød oppefra, fra et højerebeliggende skjulested, og de ramte mindst 11 betjente. Foreløbigt er fem afgået ved døden, oplyser politiet, og flere er stadig i livsfare.

Fredag morgen har politiet anholdt en person, en kvinde, som blev pågrebet i nærheden af det sted, hvor politiet går ud fra, at snigskytterne skød fra - et parkeringshus.

Yderligere to mænd, som var flygtet fra stedet i en sort bil og med camouflagefarvede tasker, er også anholdt.

»Vi går ud fra, at forbrydelsen involverede flere personer, som havde koordineret forbrydelsen. De kendte tilsyneladende til den rute, som demonstrationen ville følge, og de lå så klar i et område, hvor de kunne fange betjentene, som sikrede demonstrationen, i krydsild. De triangulerede dem,« siger politichef David Brown ved et pressemøde fredag morgen.

Politiet har forhandlet med en anden person, som havde forskanset sig i det pågældende parkeringshus, og han havde tilsyneladende ikke i sinde at overgive sig. Han affyrede flere skud mod betjentene, samtidig med at han gav indikationer om motivet for forbrydelsen.

»Han råbte til os, at 'enden er nær,' og han sagde, at han 'ville dræbe flere af os', og med os mente han politibetjente. Han sagde også, at han havde placeret bomber rundt omkring sig i parkeringshuset, og at vi ville gå op i lys lue, hvis vi nærmede os. Det er en situation, som vi nu nøje overvejer,« sagde politichefen.

Han er nu død, oplyser flere medier. Det forlyder, at han har skudt sig selv.

Demonstrationen i Dallas varvendt mod politibrutalitet, og den kom efter to videofilmede politidrab mod sorte i den forgange uge, og politichefen blev spurgt om, hvorvidt der var en sammenhæng mellem demonstrationen og skuddene: »Vi undersøger det. Det er påfaldende, at gerningsmændene kendte til marchruten. Men vi ved det ikke,« sagde politichefen.

Politichefen kunne ikke sige med sikkerhed, om andre gerningsmænd var på fri fod.

Først på aftenen efterlyste politiet en mand i camouflagefarvet tøj, der gik blandt demonstranterne med en riffel hængende over skulderen. Manden meldte sig selv, blev afhørt af politiet og er nu blevet løsladt igen, oplyser politiet. I Texas er det lovligt at bære våben.

Indtil videre er én civil blevet såret. En mor forsøgte at beskytte hendes fire drenge, da snigskytterne åbnede ild. Den 37-årige mor kastede sig over sine drenge for at skærme for skuddene, fortæller hendes søster til nyhedsbureauet AP. Hun blev fredag opereret i sin højre læg, hvor skuddet gik ind.

Politidrab på sorte

Drabene er den uhyggelige kulmination på en uge af politidrab og drab på politi.

Tidligere på ugen gik videooptagelserne af to politidrab viralt; i det ene tilfælde skød en betjent i Baton Rouge i Louisiana den sorte Alton Sterling, og i det andet tilfælde skød en betjent i St. Paul i Minnesota den sorte Philando Castille. Begge drabene var i bedste fald suspekte, og de syntes umiddelbart at gå politisk upåagtede hen.

Og upåagtetheden er tæt på at være rutine. Siden optøjerne i Ferguson i 2014 er politidrabene sket med foruroligende regelmæssighed, og faktisk er deres antal ikke - som man skulle tro - faldet, men steget. I 2015 var der ifølge en opgørelse i The Guardian 1.125 politidrab mod civile, og i år har der allerede været 561. Yngre sorte mænd er især i farezonen for at ende som ofre. En ung sort mand har 21 gange så høj risiko for at blive skudt og dræbt af politiet end en ditto hvid mand, oplyser Propublica.

Men næsten værre end det stigende antal og de tilbagevendende videooptagelser har været en følelse af, at drabene var konsekvensløse; de førte kun til få retsopgør og endnu færre domfældelser, de førte ikke til systemiske ændringer i amerikansk politi, og den atmosfære af inerti fortsatte også efter ugens to politidrab.

På sociale medier var der fredag morgen livlig diskussion om, hvorvidt den situation kan have medvirket til drabene i Dallas; om en eller flere gerningsmænd besluttede at gøre gengæld og begyndte at skyde og dræbe tilfældige betjente ved en fredelig demonstration.

Og hvis man skal lægge vægt på, hvad den forskansede mulige gerningsmand har sagt, så er svaret et tentativt ja. Der er en sammenhæng.