Manchester United-legende væmmes over sin klub: »Det er ren grådighed«

En bombe har ramt europæisk fodbold. Reaktionerne er voldsomme, efter at flere klubber har præsenteret planer om en udbryderliga. Især Manchester United-legenden Gary Nevilles reaktion går verden rundt.

Tidligere Manchester Uniteds-anfører Gary Neville, siger, at han »væmmes« over sin egen klubs planer for fremtiden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nigel Roddis/Reuters/Ritzau Scanpix

En dramatisk og omfattende konflikt er under opsejling i europæisk topfodbold.

Søndag eftermiddag kunne de første internationale medier afsløre, at 12 af Europas største klubber var blevet enige om at skabe en ny turnering med navnet Super League.

Klubberne, som blandt andet tæller Manchester United, Real Madrid, Barcelona, Liverpool og Juventus, bekræftede omkring midnat, at de er parate til at stifte turneringen, som radikalt vil ændre topfodbolden, som vi kender den.

Turneringen er tænkt som en rival og erstatning for det nuværende Champions League og vil bestå af 20 hold. 15 stiftende storhold vil ifølge planen få direkte adgang til turneringen uden at skulle kvalificere sig. De sidste fem pladser vil gå på skift til hold, der kvalificerer sig – formentlig via nationale mesterskaber.

Klubbernes plan blev øjeblikkelig mødt med dundrende vrede og ramaskrig fra fans, tidligere topspillere og eksperter.

De respektive ligaers myndigheder kritiserede søndag beslutningen, mens også fanorganisationer og UEFA, Europas øverste fodboldorgan, erklærede sig uforstående over for skridtet.

Især reaktionen fra Manchester United-legenden og fodboldeksperten hos Sky Sports Gary Neville går verden rundt.

»Jeg væmmes over Manchester United og mest af alt over Liverpool,« sagde Gary Neville, efter at Manchester United søndag aften havde vundet over Burnley.

»De bryder ud for at spille i en turnering, de ikke kan rykke ned fra. Det er en skandale. Vi bliver nødt til at vriste magten tilbage fra klubberne i toppen af ligaen – og dette inkluderer min egen klub.«

Neville kritiserer klubbernes udenlandske ejere for at være »grådige« og for at mangle forståelse for fodboldens historie:

»Det er ren grådighed – de er bedragere. Ejerne af Manchester United, Liverpool, Chelsea og Manchester City har intet at gøre med fodbold i det her land.«

Gary Neville påpeger, at hverken Arsenal eller Tottenham formåede at kvalificere sig til dette års Champions League, men at de som stiftende medlemmer af den nye Super League altid vil være kvalificeret til turneringen – uanset hvor dårligt de måtte være placeret i den hjemlige liga.

»Det er en fuldtonet joke. Nok er nok,« sagde Gary Neville blandt andet.

Videoen har fået millioner af visninger. DR-fodboldkommentator Andreas Kraul kalder Gary Nevilles »tale« for sportens svar på Ronald Reagans Tear down this wall-tale.

Gary Neville foreslår, at de seks engelske klubber involveret i planerne får frataget point i den hjemlige Premier League.

»Det er en forbrydelse mod fodbolden. Straf dem,« siger han.

Den britiske premierminister, Boris Johnson, har kaldt forslaget for »skadeligt«.

Diskussionen om en ny europæisk superturnering er ikke ny: Navnlig de seneste ti år har Europas topklubber intensiveret forhandlingerne. Rationalet bag er lige så åbenlys, som det er kontroversielt: En turnering, hvor kun Europas største og rigeste klubber dyster, vil forventeligt være en pengemaskine uden lige.

Forslaget kommer på et tidspunkt, hvor UEFA er på trapperne med et forslag til, hvordan Champions League og de øvrige overnationale turneringer kan forandres.

Europas største klubber har længe advaret mod nye formater, som vil sikre deltagelse fra mindre fodboldnationers ligaer – eksempelvis de danske fodboldmestre – på bekostning af de største ligaer.

Det står endnu uklart, hvad næste skridt bliver. Allerede nu spekuleres der i, at klubberne trækker forslaget mod garantier om mere lukrative betalinger i fremtidens europæiske turneringer.

Dette ændrer dog ikke ved, at det står klart, at klubberne er parate til det drastiske skridt.