Manchester-terroristens lillebror ville bombe FN-chef i Libyen

Manchester-angriberen Salman Abedis lillebror nærede islamistiske sympatier og planlagde at bombe en højtrangerede FN-chef. Efter terrorangrebet på Manchester Arena arbejdede britiske myndigheder på højtryk for at optrævle islamistisk netværk.

Foto: HANDOUT. Foto fra overvågningskamera af Salman Abedi, manden bag bombeattentatet i Manchester, billedet er frigivet af Manchester Politi d. 27. maj 2017- - Se RB 28/5 2017 08.36. Det britiske politi arbejder stadig i døgndrift i efterforskningen af mandagens bombeangreb i Manchester, der kostede 22 mennesker livet. Det oplyser Greater Manchester Police i en pressemeddelelse sent lørdag aften. Pressemeddelelsen indeholder også billeder af den 22-årige Salman Abedi, der menes at stå bag bombeangrebet. . (Foto: HANDOUT/Scanpix 2017)
Læs mere
Fold sammen

BERLIN: Manchester-terroristen Salman Abedi er tilsyneladende ikke den eneste i sin familie, der ønsker blodig hævn over vesten.

Ifølge avisen Telegraph planlagde Salman Abedis lillebror Hashim Abedi nemlig et bombeattentat, da tyskeren Martin Kohler, der står i spidsen for FN’s mission i Libyen, tidligere på året aflagde besøg i Tripoli.

Planerne blev forhindret af libyske efterretningskræfter, der i en længere periode overvågede den 20-årige Hashim Abedi. Ifølge Telegraph beskrives Hashim Abedi som en »betydningsfuld spiller« af libyske efterretningskilder.

Efter angrebet på Manchester Arena, der kostede 22 mennesker livet, blev Hashim Abedi i tirsdags arresteret i Tripoli. Endnu en bror, 23-årige Ismail Abedi, er blandt de øvrige anholdt.

Efter sin anholdelse har Hashim Abedi under forhør tilstået, at han selv og broderen Salman er tilhængere af terrororganisationen Islamisk Stat. Hashim Abedi har ligeledes indrømmet, at han var bekendt med sin brors planer om at udføre et terrorangreb i Manchester.

En gennemgang af Hashim Abedis konti på forskellige sociale medier peger ifølge Telegraph på, at Hashim Abedi stod i kontakt med kendte ansigter på den islamistiske scene i Storbritannien.

Tyske efterretningskilder efterforsker nu, om Hashim Abedi, der i december opholdt sig i Tyskland, har forbindelse til radikale islamister her.

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!

»Dræber ikke uskyldige«

I mellemtiden retter mistanken sig også mod brødrenes far, Ramadan Abedi, der som tidligere officer under Gaddafi flygtede fra Libyen til Storbritannien i begyndelsen af halvfemserne.

I 2008 vendte Ramadan Abedi sammen med flere familiemedlemmer tilbage til hjemlandet, hvor han sluttede sig til den al-Qaeda-støttede organisation Libyan Islamic Fighting Group for at føre Jihad mod Gadaffis regime. I 2014 vendte familien tilbage til Storbritannien.

Angiveligt var forældreparret bekymret over brødrenes kontakt med bandemedlemmer i Manchester og besluttede i oktober sidste år at vende tilbage til Libyen.

Indtil videre afviser Ramadan Abedi enhver forbindelse til Libyan Islamic Fighting Group. Abedi afviser også, at hans søn står bag attentatet i Manchester.

»Vi tror ikke på at dræbe uskyldige. Sådan er vi ikke,« siger Ramadan Abedi, der fortsat opholder sig i Tripoli, i et telefoninterview med Telegraph.

I alt har britisk politi gennemført sytten ransagninger og anholdt elleve personer, der mistænkes for forbindelser til terrorangrebet. Efterforskningsleder Mark Rowley siger ifølge britiske medier, at politiet forventer flere anholdelser i den nærmeste fremtid.

Troels Heeger er Berlingskes korrespondent i Tyskland