Malmø-tunnel vækker dansk misundelse

Citytunneln går direkte til centrum, er blevet færdig før tid og har kostet en milliard mindre end forventet.

Pendlere til og fra Malmø kan fra søndag skære ti minutter af rejsetiden med tog til Malmø. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristoffer Juel Poulsen

Malmøs nye underjordiske togforbindelse er klar til brug. Citytunneln vil blive indviet på lørdag, og det er godt nyt for pendlere, og danskere der vil på shoppingtur i Malmø.

- Man kan cutte 10 minutter af rejsetiden, når man skal fra Danmark til centrum af Malmø. Den nye linje går mere direkte ind i byen, siger togekspert fra DTU, Alex Landex, der også har godt nyt til andre rejsende i Øresundsregionen.

- Det her vil også betyde færre forsinkelser på kystbanetog og flere andre linjer i Øresundsregionen, siger togeksperten. Citytunneln, som har været undervejs i fem år, er blevet færdig før tid.

Byggeprojektet er allerede udråbt til en succes og oven i købet blevet én milliard svenske kroner billigere end budgetteret. Og det bør give anledning til "konstruktiv misundelse" på den danske side af sundet, mener branchedirektør i Danske Anlægsentreprenører, Niels Nielsen. Han henviser til, at metrocityringen i København bliver tre milliarder dyrere end forventet.

- Der ingen tvivl om, at Metroselskabet i København og andre projekter bestemt kan tage ved lære af citytunnelen, siger Niels Nielsen.

Det har man allerede, forsikrer Metroselskabets direktør, Henrik Plougman Olsen, der samtidig ønsker svenskerne stort tillykke.

- På en lang række områder anvender vi den samme ekspertise, idet flere af vores ansatte på cityringen rent faktisk kommer direkte fra arbejdet på Citytunneln, siger han.

Søndag den 12. december kan du for første selv tage en tur gennem Citytunneln, når du rejser til Malmø.