Malmø indleder 2017 med et skuddrab og tre mordforsøg

En 20-årig mand blev dræbt, en ung kvinde ligger på sygehuset med alvorlige skader, og en buschauffør og en børnefamilie blev beskudt. Et mord og tre mordforsøg har det seneste døgn fundet sted i Malmø.

Det seneste døgn har fire skudepisoder fundet sted i det sydlige Malmø blandt andet nær boligkvarteret Rosengård. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Vandall Ørtvig
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et heftigt døgn for Malmøs politi indledtes tirsdag tidlig morgen kl. 03.34, hvor en 18-årig kvinde blev skudt og såret foran en falafel-restaurant i Malmø-bydelen Rosengård. Kvinden blev indlagt på sygehuset, og svenske medier beskrev kort efter hendes tilstand som alvorlig men stabil.

I løbet af tirsdagen havde svensk politi travlt med at anholde tre personer i forbindelse med skudepisoden, som af politiet blev karakteriseret som mordforsøg. Efterforskningsarbejdet blev imidlertid afbrudt lidt i ni tirsdag aften, da flere beboere nær Hermodsdalsskolan rapporterede om skud i nabolagets parkområde også beliggende i det sydlige Malmø.

Fire skudepisoder på et døgn i det sydlige Malmø

Skyderierne førte til, at en 20-årig mand skudt og dræbt på en cykelsti.

Ifølge den svenske avis Kvällsposten blev manden skudt med 22 skud, og flere beboere i området rapporterede til politiet, at de så gerningsmanden flygte til fods.

I forbindelse med skyderiet gik en kugle ifølge Kvällsposten gennem ruden til en lejlighed, hvor en børnefamilie sad og spiste middag. Familien er uskadt, men et forbløffet forældrepar udtalte efterfølgende til Kvällsposten:

»Tænk om vi havde været i den anden stue – hvis vores barn havde været derinde.«

Omkring en time senere kunne politiet meddele, at den 20-årige mand var omkommet af sine skader.

Klokken 23.48 kom endnu en melding om skud mod en lejlighed i bydelen Holma. Heller ikke her kom nogle af de tre, som befandt sig i lejligheden til skade.

Næsten samtidigt kom meldingen om døgnets fjerde skudepisode. På en busstation ved Munkhättegatan blev en chauffør skudt mod fire gange gennem bussens ruder. Buschaufføren var alene i bussen, og heller ikke han kom noget til.

Alle fire skudepisoder efterforskes som mordforsøg, men ligesom motiverne for skudepisoderne fortsat er uafklaret, afviser svensk politi ifølge flere medier, at episoderne har forbindelse til hinanden.

Svensk politi presset efter år med rekordmange drabsforsøg

Med et mord og fire mordforsøg alene på årets første tre dage fortsætter arbejdspresset på Malmøs politi, som i forvejen er belastet af rekordmange uafklarede drabsforsøg i 2016.

Sidste år modtog politiet på den anden side af Øresund 150 anmeldelser om mordforsøg i Skåne, og sidste år blev 27 myrdet i regionen – alene i Malmø blev 12 myrdet og 50 forsøgt dræbt. Det er det højeste antal mord i mindst 15 år.

I Malmø blev der ligeledes beslaglagt over 600 skydevåben sidste år – svarende til, at der blev konfiskeret ét til to våben om dagen.

Indtil videre er meget få gerningsmænd pågrebet, og heller ikke gerningsmanden eller -mændene bag mordet på den 20-årige mand i går aftes er anholdt.

Politiet i Skåne har hentet efterforskere ind fra resten af Sverige, men meddeler at der ganske enkelt ikke er efterforskere nok.

Den 5. december meldte Skånes politi ud, at de for en periode er nødt til at droppe efterforskning af indbrud og skære ned på grænsekontrollen, fordi der mangler betjente til at opklare mordene.