Mali beder Danmark om straks at trække soldater hjem

Danmark er blevet bedt om at trække soldater, der bidrager til mission i Mali, hjem, skriver Reuters.

Danmark sendte i sidste uge et hold af jægersoldater og et kirurghold ned til missionen ved navn Takuba Task Force. (Arkivfoto) Fold sammen
Læs mere
Foto: THOMAS COEX
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Malis regering har mandag bedt Danmark om straks at trække danske soldater, der bidrager til franskledet mission i landet, hjem.

Det fremgår af en udtalelse fra regeringen ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Ritzau forsøger at få oplysningen bekræftet af Udenrigsministeriet.

Danmark sendte i sidste uge et hold af jægersoldater og et kirurghold ned til missionen ved navn Takuba Task Force.

Den er en del af Operation Barkhane, som Frankrig står i spidsen for.

Ifølge Malis regering har Danmark ikke konsulteret tilstrækkeligt med regeringen omkring udsendelsen af de danske soldater. Danmark har angiveligt heller ikke overholdt de nødvendige protokoller.

Det fremgår ikke umiddelbart, om Mali beder Danmark trække alle soldater hjem eller blot dem, der senest er kommet til landet.

Den mangeårige Operation Barkhane har til formål at bekæmpe terrorisme i Sahel-regionen og hjælpe lokale styrkers evne til at bekæmpe terrorgrupper.

På trods af indsatsen er Mali dog stadig hårdt plaget af angreb fra ekstremistiske grupper. Regeringen er samtidig kommet på kant med EU.

Årsagen er, at styret har udskudt et ventet valg i næste måned i op til fem år.

Ifølge flere kilder har man også hyret lejesoldater fra den kontroversielle russiske Wagner-gruppe til at træne styrets soldater.

På et møde for EU-landenes udenrigsministre mandag i Bruxelles var der enighed om at tage sanktioner i brug, hvis ikke styret i Mali skifter kurs.

Det siger udenrigsminister Jeppe Kofod:

»Der er enighed i EU-kredsen om at arbejde videre med sanktioner, der rammer personer, som forhaler overgangen til demokrati. Eller som truer Malis fred, sikkerhed og stabilitet,« siger Jeppe Kofod.

/ritzau/Reuters