Malaysia smider Nordkoreas ambassadør ud efter giftdrab

Nordkoreas ambassadør i Malaysia er erklæret persona non grata efter kritik af efterforskning af giftdrab.

Nordkoreas ambassadør i Malaysia, Kang Chol, taler under en pressekonference efter det meget omtalte giftdrab i sidste måned. Nu giver Malaysia ham 48 timer til at forlade landet. (Arkivfoto) Scanpix/Manan Vatsyayana Fold sammen
Læs mere

Kuala Lumpur. Malaysia har udvist Nordkoreas ambassadør og givet ham 48 timer til at forlade landet. Det oplyser det malaysiske udenrigsministerium i en meddelelse.

Udvisningen kommer efter nordkoreansk kritik af Malaysias efterforskning af giftdrabet på den nordkoreanske leder Kim Jong-uns halvbror.

Drabet og efterdønningerne af det har resulteret i en diplomatisk krise mellem de to lande.

Nordkorea har ikke bekræftet, at den dræbte mand er den 45-årige Kim Jong-nam, som er halvbror til det lukkede lands leder.

Men nordkoreanerne og ikke mindst ambassadør Kang Chol har kraftigt kritiseret den malaysiske efterforskning af drabet og har hævdet, at Malaysia er i ledtog med Nordkoreas fjender.

- Udvisningen af Nordkoreas ambassadør er et tegn på regeringens bekymring for, at Malaysia kan være blevet brugt til ulovlige aktiviteter, skriver det malaysiske udenrigsministerium i en meddelelse.

- Ambassadøren er erklæret persona non grata (uvelkommen, red.). Han forventes at forlade Malaysia inden for 48 timer, tilføjer ministeriet.

Udvisningen kommer, efter at Malaysias regering har bedt om - men ikke modtaget - en undskyldning for ambassadørens udtalelser om, at efterforskningen af drabet er politisk motiveret, og at Malaysia er i ledtog med "fjendtlige kræfter".

Sydkorea mener i lighed med Malaysia, at Nordkorea står bag drabet, og at det er Kim Jong-un der har beordret sin halvbror skaffet af vejen, fordi han er en potentiel rival.

Kim Jong-nam blev dræbt i den internationale lufthavn i Kuala Lumpur 13. februar.

To kvinder, en vietnameser og en indoneser, er tiltalt for drabet. På videoovervågning kan man se de to kvinder nærme sig 45-årige Jong-nam og tørre noget af i ansigtet på ham.

Ifølge den malaysiske efterforskning er der tale om nervegassen VX. En obduktion har vist, at han døde af det farlige stof i løbet af 15-20 minutter.

Nordkoreas ambassadør i Malaysia hævder, at Kim Jong-nam døde af et hjertestop.

/ritzau/AFP