Malala: Jeg fortsætter, indtil alle børn går i skole

17-årige Malala Yousafzai fra Pakistan modtog onsdag Nobels Fredspris sammen med den indiske børneretsaktivist Kailash Satyarthi.

Foto: HEIKO JUNGE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Pakistanske Malala Yousafzai kæmper for børns ret til at gå i skole. Med sine bare 17 år blev hun onsdag den yngste modtager af Nobels Fredspris nogensinde.

Sammen med den indiske børneretsaktivist Kailash Satyarthi fik hun overrakt prisen på Oslo Rådhus ved en stor ceremoni, som bød på en række hyldestfulde taler og musiske indslag.

Blandt dagens talere var selvfølgelig også de to nobelprismodtagere. Malala Yousafzai forklarede i sin tale, at Nobelprisen ikke kun går til hende.

»Den er til de glemte børn, som vil have en uddannelse. Den er for de skræmte børn, som vil have fred. Den er for de børn uden stemmer, som vil have forandring. Jeg er her for at kæmpe for deres rettigheder og hæve stemmen. Det er på tide at handle, så det bliver sidste gang, vi ser et barn få frarøvet sin uddannelse,« sagde hun ifølge BBC i sin tale.

Den 17-årige Malala blev verdensberømt for to år siden, da hendes ord næsten kostede hende livet. Her blev hun skudt i hovedet af et Taleban-medlem, som ville straffe hende for at være for åbenmundet.

På trods af fortsatte trusler fra rabiate islamister har hun dog ikke i sinde at stoppe.

»Jeg vil fortsætte kampen, indtil jeg ser alle børn gå i skole,« fastslog Malala Yousafzai i Oslo, som donerer sin del af præmiesummen på otte millioner svenske kroner til Malala-fonden, hvor de hjælpe »piger overalt til at få en uddannelse«.

Også indiske Kailash Satyarthi havde taget store ord med til Norge. Han ser sig selv som repræsentant for stilheden og holdt under ceremonien en stol tom for at minde alle om, at der er børn i verden uden en stemme, skriver BBC.

»Der er ingen større vold end at benægte vores børns drømme,« sagde Kailash Satyarthi.

De øvrige nobelpriser blev onsdag overrakt i Stockholm.