Malala er FN's nye fredsambassadør som den yngste nogensinde

I 2012 blev Malala Yousafzai skudt af Taliban. Mandag blev hun udnævnt som fredsambassadør for FN.

Pakistanske Malala Yousafzai er ny fredsambassadør for FN. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix/Jewel Samad
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

New York. Hele verdens skolepigehelt og nobelprismodtager Malala Yousafzai er ny fredsambassadør for FN.

Mandag blev hun udnævnt af FN's generalsekretær, António Guterres. Han har udpeget hende for sit arbejde for pigers uddannelse. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

»Du er ikke bare en helt, du er en meget ihærdig og generøs person,« sagde António Guterres mandag, da hun blev udnævnt.

Det var ventet, at Malala Yousafzai ville blive ambassadør, men det var først mandag, at udnævnelsen officielt fandt sted.

Den 19-årige pakistanske kvinde er den yngste til at blive udnævnt som fredsambassadør for FN.

Malala var ligeledes den yngste nogensinde, da hun i 2014 modtog Nobels fredspris for arbejdet for børns ret til uddannelse.

I 2012 fik hun verdens opmærksomhed, da hun blev skudt i hovedet af Taliban efter at have kæmpet for pigers ret til at gå i skole i sit hjemland, Pakistan.

Malala overlevede angrebet, efter hun blev behandlet på et pakistansk militærhospital og senere fløjet til Storbritannien for at få flere operationer.

I januar 2013 blev hun udskrevet, og på sin 16-års fødselsdag 12. juli samme år talte hun ved FN's Generalforsamling i New York om vigtigheden af pigers ret til uddannelse. 600 unge fra hele verden deltog.

Inden angrebet i skolebussen var Malala blevet kendt i Pakistan for sin blog på BBC Urdu, hvor hun skrev om, hvor gerne hun selv ville blive i skole, og at piger skulle have en chance for at få en uddannelse.

Tidligere er eksempelvis skuespiller Leonardo DiCaprio og den blinde musiker Stevie Wonder også blevet udnævnt som fredsambassadører for FN.