Maksimalt pres på EU-ministre inden møde om flygtningekaos

EU-landene skal i dag forsøge at blive enige om rammerne for en fordeling af 160.000 flygtninge. I går så det fortsat vanskeligt ud, og der var hektisk telefondiplomati. Samtidig indførte Tyskland midlertidig kontrol ved grænsen til Østrig.

Grænsen mellem Ungarn og Serbien er en af hovedvejene ind i EU. I weekenden satte antallet af migranter rekord: For første gang er flere end 4.000 mennesker kommet ind i landet i løbet af bare to dage. Foto: Dado Ruvic Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES: Politiet i den store sydtyske millionby München måtte i går opfordre borgerne til at bringe kiks til hovedbanegården i byen, hvor så mange som 13.000 flygtninge og migranter ankom lørdag.

Menneskestrømmen fortsatte dagen igennem søndag, hvor byens borgmester måtte appellere til det øvrige Tyskland om hurtigt at aflaste München ved at tage imod nogle af de mange flygtninge.

Sidst på eftermiddagen meddelte Tysklands indenrigsminister, Thomas de Maizière, så, at menneskestrømmen til Tyskland ikke kan fortsætte på den ukontrollerede måde. Tyskland indfører derfor midlertidig kontrol ved landets sydlige grænser, især til Østrig, hvor titusindvis af flygtninge og migranter er strømmet igennem de seneste dage.

Togdriften fra Østrig mod Tyskland bliver også midlertidigt indstillet – præcis som den kortvarigt var det mellem Tyskland og Danmark for nogle dage siden.

»Det er et signal til hele Europa. Tyskland tager sit ansvar, men på grund af byrden må der være en fair fordeling af flygtninge i Europa,« sagde de Maizière på et pressemøde og forlangte, at alle EU-lande holder sig til Dublin-reglerne og dermed registrerer flygtninge, når de kommer til et land og ikke bare lader dem rejse videre.

Han understregede, at grænsekontrollen er i overensstemmelse med Schengen-reglerne, der siger, at landene af sikkerhedsmæssige årsager midlertidigt kan indføre grænsekontrol, hvilket EU-Kommissionen bekræftede i aftes.

Tusk truer med topmøde

Med den midlertidige grænsekontrol har Tyskland med al tydelighed vist, at Schengen-samarbejdet er på spil, og meldingen fra de Maizière lægger maksimalt pres på dagens ekstraordinære møde om flygtningekrisen i EU.

Ifølge de Maizière venter der »mange svære diskussioner« for de 28 landes indenrigs- og udlændingeministre. De skal ikke mindst forsøge at nå til enighed om rammen for en politisk aftale, som kan føre til fordeling af i alt 160.000 flygtninge, der er kommet til Grækenland, Italien og Ungarn.

På EU-ambassadørernes møde i torsdags var der ifølge flere diplomater fremskridt i forhandlingerne, men dog ikke mere end, at formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, fredag truede med at indkalde EUs stats- og regeringschefer til et ekstraordinært topmøde i september, hvis ikke der sker betydelige fremskridt i dag.

Donald Tusk understregede dog samtidig, at udviklingen de foregående dage havde givet ham mere håb om, at landene kan finde en løsning baseret på konsensus og ægte solidaritet.

Spanien er et af de lande, som har bevæget sig og nu er parat til at acceptere yderligere knap 15.000 flygtninge, som er Spaniens andel ifølge EU-Kommissionens forslag. Spanien holder dog fast i sin modstand mod obligatoriske flygtningekvoter og understreger, at den ændrede holdning skyldes den ekstraordinære situation og behovet for solidaritet i Europa.

Hektisk telefondiplomati

Søndag eftermiddag var et kompromis dog ikke på plads, og EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, havde travlt med telefondiplomatiet for at overbevise en række central- og østeuropæiske lande.

Juncker talte med regeringscheferne i Letland og Rumænien samt i de fire Visegrád-lande Polen, Slovakiet, Tjekkiet og Ungarn.

Udenrigsministrene fra Visegrád-landene mødtes fredag med den tyske udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier, og Luxembourgs udenrigs- og immigrationsminister, Jean Asselborn, der på vegne af Luxembourgs EU-formandskab skal forsøge at få enderne til at mødes på dagens møde.

Efter det møde gentog Visegrád-landene deres modstand mod obligatoriske flygtningekvoter, som ifølge dem skaber en tiltrækningseffekt, så endnu flere flygtninge og migranter søger mod Europa. Især Ungarn med den kontroversielle premierminister, Viktor Orbán, har langet voldsomt ud efter Tysklands »åbne døre« som en direkte medårsag til krisen.

I weekenden sendte Østrigs kansler, Werner Faymann, så en bredside tilbage mod Orbán. Han sammelignede i det tyske magasin Spiegel Ungarns beslutning om at sætte flygtninge på tog og sende dem af sted i den tro, at de kommer et helt andet sted hen, med »det mørkeste kapitel i vores kontinents historie«.

Ifølge Spiegel kæmper Jean Asselborn til det sidste for at få Ungarn til at ændre holdning, men siger samtidig, at hvis Ungarn holder fast i sit afslag, er Ungarn »ikke en del af løsningen, men en del af problemet«.

Også Slovakiet gentog søndag sin modstand mod faste flygtningekvoter og truede med veto. Dermed har obligatoriske kvoter fortsat ringe udsigter, men Asselborn og de Maizière vil mandag kæmpe til det sidste for at sikre opbakning til en frivillig fordeling af de 160.000.

Danmark står uden for fordelingen af flygtninge på grund af retsforbeholdet, og udlændingeminister Inger Støjberg (V) har slået fast, at Danmark heller ikke vil bidrage til en frivillig omfordeling.