Magtkampen i gang i Irak

De politiske lister slås nu om præsident- og premierministerposten. Den nuværende premierminister er gået på stemmefiskeri blandt kandidaterne fra det andet store parti. Vinderen må dog inddrage alle de tre store etniske og religiøse grupper.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

TEL AVIV: Allerede inden stemmerne er talt endeligt op efter søndagens valg i Irak, er de ledende politikere allerede i fuld gang med magtkampen.

Bag de lukkede døre søger man at skabe koalitioner på kryds og tværs over de opstillingslister, vælgerne har stemt på. Det er nemlig ifølge den nuværende midlertidige forfatning ikke nok blot at have et flertal. For at kunne besætte præsidentposten og derpå premierministerposten, så er det nødvendigt for den nye koalition at have tre fjerdedele bag sig af de 275 medlemmer af den grundlovsgivende forsamling.

Det menes, at den religiøse shia-liste, Den Forenede Irakiske Alliance (UIA), har fået flest stemmer. Blandt andet fordi listen anses for at have storayatollah Ali al-Sistanis opbakning. Men også den sekulære shia-liste med premierminister Iyad Allawi siges at have fået et godt valg. Det samme menes at være tilfældet med den kurdiske koalitionsliste.

Når det er så afgørende, hvem der kommer til at sidde i spidsen af den kommende regering, så skyldes det, at det er nu, det skal besluttes, hvilken rolle islam skal have i den kommende irakiske forfatning, ligesom det kurdiske selvstyre er et af de store spørgsmål. Også indflydelse på Irak udefra er et fundamentalt spørgsmål. Det gælder såvel indflydelse fra USA som fra nabolandene Iran og Tyrkiet.

Splittelse
Den nuværende midlertidige premierminister Iyad Allawi er ifølge New York Times gået på stemmefiskeri både hos kurderne og blandt nogle af de mange selvstændige kandidater, der stillede op på UIA-listen. Formålet er at få splittet den store shia-liste, så de to største religiøse partier på listen vil få mindre ud af en stor valgsejr.

De to store partier i UIA-koalitionen er Dawa og Sciri, der begge menes at få støtte fra Iran. De to partier kan stille med hver deres kandidat til premierministerposten. Det er Ibrahim Jafari fra Dawa og Adel Abdul Mahdi fra Sciri.

Men der er flere fremtrædende politikere, der gerne vil frem i rampelyset, og loyalitet over for den koalition, de var opstillet på, hører ikke nødvendigvis til en irakisk politikers dyd. UIA-koalitionen opstillede 228 kandidater, men over halvdelen af dem var enkeltkandidater uden noget partitilhørsforhold. Og mange af dem har ikke mere tilfælles med de andre i koalitionen end ønsket om at blive valgt med al-Sistanis velsignelse.

Blandt de mænd, vi kommer til at høre mere til, er Ahmed Chalabi og Hussein Shahristani. Chalabi var oprindeligt manden, som den amerikanske højrefløj havde udset som ny irakisk leder, men han ragede uklar med amerikanerne sidste år, da han blev beskyldt for korruption og mord.

Shahristani er en tidligere atomfysiker, som Saddam Hussein sendte ti år bag tremmer i det berygtede Abu Ghraib fængsel, fordi han nægtede at tage del i udviklingen af et irakisk atomprogram.

Enhed
Uanset hvem der kommer til at sidde på de fremtrædende poster i den kommende regering, så vil det være nødvendigt at have deltagelse fra alle de tre store etniske og religiøse grupper. Alle har da også på forhånd givet udtryk for ønsket om enhed, og at sunnimuslimerne, der i stort tal har boykottet valget, skal have deres andel af magten uanset deres stemmetal.