Magthaveren og milliardæren

Powerpar: Han er borgmester i Moskva. Hun er Ruslands rigeste kvinde. Men ve den, som vover at kæde de to ting sammen.

Der var blomster fra præsident Putin til værtinden, da Moskvas populære borgmester Jurij Lusjkov i september fejrede sin 70 års fødselsdag. Jelena Baturina menes at være god for et beløb svarende til 14 milliarder kroner. Foto: Sergej Sjuhov/AF Fold sammen
Læs mere

Det er ikke hvem som helst, der får lov at pryde forsiden af Forbes Magazine - det nærmeste de globale superrige kommer på et klubblad. Og det er da slet ikke enhver, der med eder og forbandelser kan true det ansete amerikanske magasin til at sende 100.000 blade til destruktion, blot fordi man ikke bryder sig om ordlyden i en artikel.

Men 43-årige Jelena Baturina er ingen fru hvem-som-helst. Hun er Ruslands rigeste kvinde med egen golfklub i Østrig, stutteri i Kaliningrad og en anslået formue på 14 milliarder kr. Hun står i spidsen for et af Ruslands største entreprenørfirmaer, Inteko, som kontrollerer en femtedel af det lukrative marked for boligbyggeri i den boomende russiske hovedstad.

Nå ja, og så er hun gift med den 70-årige Jurij Lusjkov, samme bys borgmester og en af Ruslands mest magtfulde politikere.

Det sidste er dog ikke noget, Jelena Baturina ynder at tale om offentligt. Parret værner om privatlivet og svarer ikke gerne på spørgsmål om deres forhold, som kritikere har udråbt til det perfekte »familie-stat-partnerskab«. Tværtimod er duoen kendt for at reagere med voldsom galde mod den mindste antydning af en sammenhæng mellem Lusjkovs magt og Baturinas bemærkelsesværdige opstigning fra sekretær til milliardær.

Magasin destrueret
Det var netop, hvad den russisk-sprogede udgave af Forbes Magazine for nyligt fik at føle. I begyndelsen af december røg Baturina på forsiden med et citat angiveligt fra hendes egen mund: »Jeg er garanteret beskyttelse,« stod der. Eller - det vil sige - sådan skulle der have stået. Indtil Baturina slog i bordet. Hentydningen til hendes familiære forbindelser gjorde hende så flintrende arrig, at hun truede bladets tyske udgiver med retssager og erstatningskrav for millioner, indtil den tyske Springer-koncern - der udgiver bladet på licens for det amerikanske moderselskab - forskrækket klappede hælene sammen. En dag før den planlagte udgivelse blev oplaget sendt til destruktion i stedet for til kioskerne.

Det hører dog med til historien, at de amerikanske topbosser få dage senere greb ind og forlangte, at bladet alligevel kom på gaden for at forsøge at bevare en flig af bladets troværdighed. Men det blev med en helt ny forside, et nyt citat og en alvorlig huskekage til udgiverne om ytringsfrihedens smalle sti i Rusland.

Lusjkov og Baturina er mennesker, som er vant til at få det, som de vil have det. Siden de mødte hinanden på rådhuset i 1991 - hun som sekretær, han som 27 år ældre viceborgmester - har de begge haft efterbrænder på karrieren. Hun startede et lille plastikproducerende firma kort efter, de blev gift, og udvidede snart aktiviteterne ind i byggebranchen. Lusjkov indtog borgmesterposten i 1992 og er med sine 14 år på posten en sjælden veteran på den politiske scene i Rusland.

Tilmed er den runde og 1,67 meter høje borgmester populær blandt moskovitterne. Han er trods sin modne alder utrættelig vinterbader (altid et trumfkort for en russisk politiker), aktiv tennisspiller og passioneret biavler. Han blev genvalgt med stort flertal og uden seriøse modstandere i 1996, 1999 og 2003. Ved parlamentsvalget i 1999 stod han endda bag en alliance, som skulle erobre præsidentposten i landet. Det mislykkedes. Hans modstander var den dengang ukendte Vladimir Putin og hans allierede.

Sikkert i sadlen
Til gengæld sidder Lusjkov sikkert i borgmesterstolen, hvorfra han soler sig i neonlyset fra et enestående økonomisk boom, som har vendt op og ned på den tidligere kommunistiske hovedstad. Han har samtidig været arkitekten bag en markant magtkoncentration i bystyret. Efter sin tiltrædelse satte han en stopper for privatiseringsbølgen og udviklede i stedet en særlig »kommunekapitalisme«, hvor en stor del af både ejendomsmarkedet og forretningslivet kom under det offentliges kontrol. Selv fastfoodkæden McDonald's russiske datterselskab er delvist ejet af Moskvas bystyre.

Uanset, hvor magtfuld han er, skal borgmesteren dog ikke regne med, at hans kone tager med for at lege førstedame, når han er ude at klippe røde bånd.

»Ingen har fritaget mig for mit arbejde, så jeg kan stå ved siden af borgmesteren ved officielle lejligheder,« bemærkede den travle forretningskvinde for nyligt.

Der er nok større chance for at møde Baturina på den anden side af skrivebordet, når byen underskriver kontrakter med private plastikleverandører og bygherrer.I hvert fald har Baturina leveret de 85.000 plastikstole til byens nye stadion, og hendes byggefirma opnår tilsyneladende gode aftaler, når kommunen uddeler attraktive byggegrunde til byens entreprenørfirmaer. Det siger i hvert fald kritikerne.

»Selvfølgelig prøver mange at forklare min kones talent og succes med min position. Disse skulle tale med min kone og indse, hvor enestående hendes potentiale er,« siger borgmesteren selv.

Og det var faktisk netop, hvad den famøse artikel i Forbes Magazine forsøgte. Især beskrev den hendes potentiale i tiden efter 2007, hvor Lusjkov har annonceret, at han træder tilbage som borgmester. Baturina skal nok klare sig uden sin mands hjælp, bemærkede Aleksander Lebedev fra den russiske Duma i den omstridte artikel.

»Den næste borgmester bliver fundet blandt dem, som lover fremtidigt troskab til de to,« udtalte han.

Og det må man ellers ikke sige højt.